:-) / >8-[ + 3:-D + ~:o
Monday, April 24, 2006
  Kisah Seorang Guru Muda Yang Tertekan
Der Wald vor Lauter Baumen (The Forest for the Trees) (2003)

Melanie = Alone and easy target

Aku suka sangat filem ni kerana ia secara tak langsung ada kaitan dgn hidup aku. Walaupun dgn format 30fps video hand-held format (nampak mcm home video, tetapi, itu yg membuatnya lebih ‘real’). Naper agaknya ek?

Firstly, aku memang tak boleh nak jadi cikgu. Not in a million years. Pertama sekali, aku ada stage fright. Walaupun berdepan dgn budak2 belasan tahun, aku tetap akan gabra dan gelabah, dan kemungkinan besar akan pengsan di depan kelas. Dan aku tak punya kesabaran untuk berurusan dgn manusia yg bernyawa (yg mana, Alhamdulillah, aku tak jadi doktor sekarang ni, walaupun itu merupakan cita2 aku sejak kecil lagi, but with a 4 (sei atau mati, kata org Cina) for each science subject masa SPM, aku terpaksa batalkan niat murni aku tu). Dan, how to tahan jika berdepan dgn bebudak sekolah yg kacak mcm Warren Peace (Sky High) atau Zeke dan Casey(The Faculty). I mean, I just can’t. Biarlah aku dgn report2 dan schedule aku ni.

Aku juga dah lama takde kawan rapat. The last one I had is Rose*, masa diploma dulu. Aku tak boleh lupa masa kitaorg gaduh besar, mungkin sebab mulut aku ni jahat sikit masa tu, but it really sucks, man. It hurts so bad, that I stopped having a close friend until now.# Dan juga talk less, sbb takut akan terguris perasaan orang lain. Biarlah aku kawan ngan semua. Lagipun, aku masih belum mahu terikat dgn sesapa lagi (being alone doesn’t mean I’m lonely, and so far, I’m pretty comfortable with that).

Ok, berbalik kepada filem arahan Maren Ade ni. Filem Jerman ni mengisahkan tentang Melanie (lakonan ‘hidup’ Eva Loubau), seorang guru muda yg baru saja menamatkan pengajiannya, dan mula bertugas di sebuah sekolah. Biasa la, orang baru, berbekalkan ilmu, teknik dan teori yg dipelajarinya di kolej, si Melanie ni rasa dirinya lebih terror drp guru2 otai lain di sekolah tersebut. Malang sekali bagi Melanie, beliau terpaksa mengajar kelas2 bermasalah, dan tanpa pengalaman, adalah sukar untuk berbuat demikian. Apatah lagi beliau masih muda, dan terlalu ego untuk bertanya dgn guru2 lain yg mana kebanyakannya sudah masak dgn perangai pelajar2 di situ. Dan itu membuatkan guru2 lain juga menyampah dgnnya, malah ada juga yg cuba menikamnya dari belakang.

Di luar sekolah, beliau cuba berkawan dgn jirannya, Tina yg baru dikenali di sebuah pusat membeli belah. Tina yg pada mulanya sudi berkawan ngan Melanie (out of pity, I’d say), akhirnya menjauhkan diri sbb perangainya yg entah hapa2. Udah le suka mengendap jiran sebelahnya itu, si Melanie ni juga suka sangat menjaga tepi kain orang dan terlalu dependent hingga ke tahap smothering atau stalking. Aku pun naik menyampah dgn perangainya. Kasihan Melanie ni, apa saja yg dibuatnya serba tak kena, dan kalau boleh la, aku rasa mesti dia nak sepak diri sendiri every time she did/ said the wrong thing at the wrong time.

Anda mungkin akan simpati, atau mungkin juga menyampah dgn Melanie. Either way, dia kesunyian, agak socially-inept dan desperate mahukan seseorang untuk mengadu dan berbicara. It’s just sad.

Aku bagi **** / *****.


* Hmm, dulu org kata, di mana ada Zack, di situ ada Rose. Apa pun, aku masih lagi berhubung dgnnya, yg baru saja mendapat anak ketiga bulan Januari lepas. Hmm, nampaknya, aku jugak yg ketinggalan di baby dept ni…

# Nampak gayanya, dua sahabat baik yg seofis dgn aku ni masih belum berbaik lagi akibat satu kejadian salah faham. WOI, DAH LEBIH TIGA MINGGU DAH NI!!!!! Dah le tu, tak best la aku tengok…

Labels:

 
Comments:
aku pun tak boleh jadik cikgu walaupun aku fantastic ngan budak-budak sebabnya aku cepat bengang bila dia orang buat perangai setan dia orang..aku takut kena tangkap sebab manslaughter ke ish...

lagi satu aku pun tak de best friend. the last one was back in 1997 for 1 year aje sebab she stabbed me from behind la. Dont worry not having somone to trust sometimes isnt a bad thing. Just be your own best friend.

I m your friend!
 
Aku tak boleh jadi cikgu tapi aku NAK SANGAT jadi cikgu. Buli budak sekolah rendah ramai² has been my long live ambition...
 
Seinfeld pernah buat kelakar. Di Amerika, benda yg paling ditakuti ialah stage fright, kedua pula mati.

Kiranya, kalau ada funeral, ramai orang lagi sanggup mati dan berada dalam keranda dari berdiri di hadapan buat eulogi.

Just a thought. Hehe...
 
Thanks Kak!

Yelah, another thing is, teaching others is an amanah, one thing yg saya rasa mcm tak boleh nak pegang la. Takut kalau2 tak dapat buat yg terbaik, sbb bukan senang nak pastikan semua student dapat tangkap apa yg kita ajar. It is more than a 9 to 5 job.

NM, kalau mcm tu la, aku harap ada student kau yg akan rebel dan tempeleng kau depan assembly , hehe... gurau jek. Student2 sekarang brutal2 la, takut aku. And yes,dude, Seinfeld is absolutely right! Aku punya Sein Language ada a few pages lagi nak habih ni...
 
hmmmpphh, cam aku terasa je tempias filem ni
 
Post a Comment



<< Home
RM0.02 on films, fandoms, breastfeeding and motherhood. Stealing, hotlinking or plagiarizing is so not cool, yo.

My Photo
Name:
Location: Kuala Lumpur, Malaysia

I'm a number cruncher, married and a mother to 2 handsome young boys ~ Ikmal & Nabil. Also a self-confessed movie freak, a walking dictionary of useless facts and I just love swapping postcards. I love loud music, black t-shirts, good books and hot caramel macchiato. I hate hypocrisy, the colour pink, rude people, busy-bodies and those with 'holier than thou' attitude. :) I blog 'coz I hate talking. In real life, I'm this quiet person, often immersed in my own virtual world of obsessions, work and whatnot. Comments, suggestions, brickbats (even virtual cupcakes!) are loved, as long as you use the proper channels a.k.a the comments thingy or my e-mail ~ zackzip [at] hotmail [dot] com.

Message from the Blog Owner
  • Zack@MySpace
  • Zack@LiveJournal
  • Zack@Friendster
  • tags

    Half Date ~ Approaching Jannah Half A Date At A Time.

    Snail Mail is Lurve!

    Useful Sites for Smart Moms

    Breastfeeding is L.O.V.E

    My Favourite Bloggers

    MILF!~ Man, I Love Films!

    Read And Be Well Read

    Thursday Thirteen - Every Thursdays, Duh!

    My 15 Mins of Fame

    Geek & Proud of It!

    Zack's Geek Code : -----BEGIN GEEK CODE BLOCK----- Version: 3.1 GO d-- s+:+ a C++ P! L- E-- W++ N o-- K---- w+ O--- M-- V-- PS PE- Y-- PGP-- t+ 5- X+ R* tv+ b+++ DI++ D- G e++ h---- r+++ x+++ ------END GEEK CODE BLOCK------ UnGeek Me Here Yo
    Bloggers' Rights at EFF
    All Malaysian Bloggers Project
    reader/(s) online
    hits since 190805 You Love Me. You Do!
    ARCHIVES
    March 2005 / April 2005 / May 2005 / June 2005 / July 2005 / August 2005 / September 2005 / October 2005 / November 2005 / December 2005 / January 2006 / February 2006 / March 2006 / April 2006 / May 2006 / June 2006 / July 2006 / August 2006 / September 2006 / October 2006 / November 2006 / December 2006 / January 2007 / February 2007 / March 2007 / April 2007 / May 2007 / June 2007 / July 2007 / August 2007 / September 2007 / October 2007 / December 2007 / February 2008 / March 2008 / April 2008 / May 2008 / June 2008 / July 2008 / August 2008 / September 2008 / October 2008 / November 2008 / January 2009 / February 2009 / June 2009 / July 2009 /


    Tima Kasih Abang Blogger

    Add to Technorati Favorites