:-) / >8-[ + 3:-D + ~:o
Monday, April 24, 2006
  The Bookworm Meme
(from Sunday Mail, with some ‘seasonings’ from moi)

What book are you currently reading ?
I have just finished Tideland by Mitch Cullin. La ni nak sambung balik baca The Shipping News by E Annie Proulx.

Jeliza-Rose, the new Alice in Wonderland dalam Tideland (seen here with one of her companions, severed Barbie doll heads.) Wataknya dipegang oleh Jodelle Ferland, last seen as Mary Jensen in Kingdom Hospital

Who is your favorite author ?
Stephen King.

What is your favourite genre?
Horror, thriller, fiction, fantasy, self-help. And those that have been made into movies.

What book have you not been able to finish reading ?
Quite a lot, actually. Ranggau by Ramlie Awang Murshid, Hearts In Atlantis by Stephen King (unlike his other works, I find it pretty hard to engross in this psychological thriller), Shit by Shahnon Ahmad, An Equal Music by Vikram Seth, just to name a few. Usually, I would get back to it, like, whenever I feel like it.

I see you are a busy person. How do you find the time to read ?
In the train. While waiting for the train or my husband to pick me up at the LRT station. Or in the toilet. Even at the office.

What fictional character in literature would you like to be ?
Hermione Granger in the Harry Potter series (woo hoo, siapa tak nak belajar side by side ngan Harry dan Ron DAN Draco Malfoy??) Or Scout Finch in To Kill A Mockingbird.

Which book really affects you, emotionally ?
Ranjau Sepanjang Jalan by Shahnon Ahmad. Also, My Feudal Lord by Tehmina Durrani.

Which book do you want to see made into a movie ?
Siri Saga Artakusiad by Ahmad Patria Abdullah.

What character do you think the world can do without ?
None. Each one has their own special place in the world.

What self-help book would you recommend to others ?
Living in Malay culture, I would recommend motivational books by Dr HM Tuah Iskandar. Aku suka cara beliau menyampaikan satu2 panduan/ petua/ tips dgn cara yg sangat berhikmah dan berlapik, serta sesuai dgn budaya dan norma masyarakat kita.

Juga buku2 agama Darul Nu’man – World, world juga, akhirat jangan lupa.

Others, Ten Stupid Things Women Do To Mess Up Their Lives by Dr Laura Schlessinger and If I Don’t Do It Now… Career Makeovers for the Working Woman by Pamela Robinson and Nadine Schiff
(These two books were really helpful when I quit my job as an auditor, without even having a back-up plan. I was unemployed for a month or so, and soon, got a job at a multi-national shipping company as a temp. Tapi, okay la, what, drp menganggur.)

Labels: ,

 
Comments:
ek sama plak kite aku pun fav author Stephen King dan fav films genre pun exactly what you described...except for selp help la..not my thing!

aku pun baca buku di mana je yg sempat tapi since i am bz now my unfinish book are everywhere..but the only place yg boleh gak flip 2-3 pages to on the throne ler(toilet)
currently reading Clive Cussler -Troy Odyssey
 
hidup stephen king! mamat ni bisa buat aku mengigau!!...dan aku berjaya habiskan hearts in atlantis tu..heheh..hmm..menarik gak cite ko ni. kalo ada masa, aku pun nak buat versi aku pulak. :-)

p/s: stephen king ni kepala dia rock sket. tu pasal aku suka. dia musti ada mention lagu, lirik the ramones in his work. gabba gabba heyy!!
 
Haha, K Swan, saya paling boring kalo lampu toilet blow, sbb takleh nak baca buku, hehe..

Nadia, aku pernah tak tido sbb nak habiskan Rose Madder. Psycho giler hubby dia.
 
zack & sis swan..same le kita ni..frust weii kalo lampu toilet blow! :-)

p/s: zack, dissbkan cite IT, aku jadik seram2 ayam sket pada sume clowns. serius! anyway, ko follow tak 'dark tower'? dah baca 'the cell'?
 
Aku suka hantu citer Desperation a.k.a The Regulators, iaitu satu spirit yg dah lama dormant bernama Tak. Seram gila. Tgh cari mini-sirinya.

Alamak, banyak la faveret aku, nanti maybe aku boleh list down one by one.
 
ye bila lagi ko nak list down kan citer2 seram yg terunggul hahaha

aku kalau lampu toilet blow sah bawak torchlight sampai hubby aku tahu kalau hilang kejap tu mesti dlm toilet baca buku...hahahahahaha

nadia
dark tower belum baca pasal susah nak dapat free time..lagipun kak swan kalau dah start baca kena plak citer best giler susah nak letak buku..kekadang tu masak pun baca..hubby cakap ni mesti buku best!

zack
aku pernah tak tidur nak habiskan HArry Potter...hahahahha aku rasa favourite citer seram ialah 28days Later. Macam siut je aku kerit cam plak aku yg kena kejar!
 
sis swan,
waaa...sambil masak pun bleh layan? cayalah! like myself ni, masa kat hostel dulu slalu curik2 bace buku lepas lights off. carik memane pot yg ada lampu sikit pun jadi la..tu pasei rabun kronik skang ni gamoknye...iskk..isk..
 
Hmm..dulu masa blaja, suka baca agatha cristie nyer collection, tapi ntah camner aleh2 tersuka Judith mcnought nyer collection lak...pengaruh rakan sebaya kot heheh!Tapi yang paling sy suka ialah satu citer karya Judith Michael, Sleeping beauty...

sy nie penakut..tak berani nak baca kisah2 seram...heheh!
 
sowwylah lari topik ckit. Last week I worked in JB, and guess what I found dekat Tmn Univ, Skudai? DVD/ VCD 3/RM10 !! Mak datok, terasa rugi tak bole beli byk coz most I dah beli kat KL.Gambor canteekkk je.In case anyone of u turun JB, I think only this place can sell this cheap. Kat JB town, I don't think so. Kat Danga Bay pun ada jual gak, tapi sama mcm KL.
 
La ni I beli buku sbb nak tgk gambar je sbb takde masa nak baca. Masa anak dara dulu,my fav wud be Anne of Green Gable series, and till now I bought classics mcm Little Women and etc utk koleksi. Perasan gile diri ni as Anne, and of course adalah mamat kat sekolah dulu I panggil Gilbert.
 
Aku dah tiga kali cuba baca Shipping News, tetap tak habis-habis. Stephen King terakhir aku baca Rose Madder - lepas tu bosan sangat dah. Tak ada subtlety langsung, macam nonton cerita horor omputeh.
 
Kak Swan, nak tau citer2 seram yg best (albeit obscure ones) , I suggest you pay myfanny dot blogspot a visit. (yes, that's the name of his blog).

Nadia, oleh kerana aku ni seorang yg gila kuasa masa diploma kat kolej dulu (aku dok kolej Cempaka 3, UITM Shah Alam), aku dpt dok bilik sorang, dr Part 2 sampai la grad. Sukati aku nak tido kul brapa pun, hehe…(dan boleh decorate bilik sesuka hati, tu yg best tuh!). btw, aku susah skit nak follow siri Dark Tower tu la. Meleret2 skit. Satu lagi faveret aku ialah koleksi cerita2 pendek-nya- The Night Shift, Four Past Midnight.

Smiley, nak pinjam buku Tamar Jalis? Hehe (mau kena teman kalo nak gi toilet ni…)

K Anoyhuze, kat Muar pun banyak choice, actually, tp tak le semurah RM10 for 3. Saya selalu jugak browse titles kat Speedy/ Ezy etc kalau ada sale, sbb kekdg ada juga filem2 yg best terselit sana-sini.

Sufian, aku rasa la, mmg aku tak boleh nak habiskan TSN tu. Ni dah masuk 4 kali aku cuba habiskan, tp entah naper ada sesuatu pd gaya penceritaan Ms Proulx yg aku tak boleh nak digest. Last work by Mr King yg aku baca ialah The Girl Who Loved Tom Gordon. I guess after that accident he kinda lost his prowess la.
 
hey Zack..

Aku ada buku Wizards & Glass by Stephen King. Kau nak tak.. Aku tak larat nak baca lah. Tebal giler babas....
 
Kalau kau nak Annie Proulx yg betul-betul bagus baca cerpen Brokeback Mountain.
 
Ijan, takpe beb. Ko try la khatam bagi habih :-)

Sufian, done reading it before seing the celluloid version. Boleh tahan. Aku suka part 'gun's goin' off' tu, hehe..

Man, I wish I knew how to quit you...
 
zack,
gile kuasa? hehehe...kat sekolah dulu, aku 'gipang' (gile pangkat) gak. pastu masuk kolej, aku malas. jarang ada kat kolej pun...hilanggggggggg je..hehhehee...cousin aku pun dulu kat kolej cempaka gak, & gile kuasa gak tu..dok sorang2 je. :-) btw, best apa dok sorang2? kan?..
 
u tak habis Ranggau? why ah? i tht nak beli and baca...kalau i, hahaha, byk gila tak baca lagi
 
Post a Comment



<< Home
RM0.02 on films, fandoms, breastfeeding and motherhood. Stealing, hotlinking or plagiarizing is so not cool, yo.

My Photo
Name:
Location: Kuala Lumpur, Malaysia

I'm a number cruncher, married and a mother to 2 handsome young boys ~ Ikmal & Nabil. Also a self-confessed movie freak, a walking dictionary of useless facts and I just love swapping postcards. I love loud music, black t-shirts, good books and hot caramel macchiato. I hate hypocrisy, the colour pink, rude people, busy-bodies and those with 'holier than thou' attitude. :) I blog 'coz I hate talking. In real life, I'm this quiet person, often immersed in my own virtual world of obsessions, work and whatnot. Comments, suggestions, brickbats (even virtual cupcakes!) are loved, as long as you use the proper channels a.k.a the comments thingy or my e-mail ~ zackzip [at] hotmail [dot] com.

Message from the Blog Owner
  • Zack@MySpace
  • Zack@LiveJournal
  • Zack@Friendster
  • tags

    Half Date ~ Approaching Jannah Half A Date At A Time.

    Snail Mail is Lurve!

    Useful Sites for Smart Moms

    Breastfeeding is L.O.V.E

    My Favourite Bloggers

    MILF!~ Man, I Love Films!

    Read And Be Well Read

    Thursday Thirteen - Every Thursdays, Duh!

    My 15 Mins of Fame

    Geek & Proud of It!

    Zack's Geek Code : -----BEGIN GEEK CODE BLOCK----- Version: 3.1 GO d-- s+:+ a C++ P! L- E-- W++ N o-- K---- w+ O--- M-- V-- PS PE- Y-- PGP-- t+ 5- X+ R* tv+ b+++ DI++ D- G e++ h---- r+++ x+++ ------END GEEK CODE BLOCK------ UnGeek Me Here Yo
    Bloggers' Rights at EFF
    All Malaysian Bloggers Project
    reader/(s) online
    hits since 190805 You Love Me. You Do!
    ARCHIVES
    March 2005 / April 2005 / May 2005 / June 2005 / July 2005 / August 2005 / September 2005 / October 2005 / November 2005 / December 2005 / January 2006 / February 2006 / March 2006 / April 2006 / May 2006 / June 2006 / July 2006 / August 2006 / September 2006 / October 2006 / November 2006 / December 2006 / January 2007 / February 2007 / March 2007 / April 2007 / May 2007 / June 2007 / July 2007 / August 2007 / September 2007 / October 2007 / December 2007 / February 2008 / March 2008 / April 2008 / May 2008 / June 2008 / July 2008 / August 2008 / September 2008 / October 2008 / November 2008 / January 2009 / February 2009 / June 2009 / July 2009 /


    Tima Kasih Abang Blogger

    Add to Technorati Favorites