:-) / >8-[ + 3:-D + ~:o
Friday, March 03, 2006
  How I Learned To Stop Worrying (And Love the Trains)
Dari entri terbaru di blog smileymorning dot blogspot.

Hmm…harga minyak naik lagi. Bagi aku, sebagai pengguna setia pengangkutan awam, ini satu berita yg mmg menyakitkan hati. Bukan setakat bimbang tambang naik, tapi juga malas nak melayan kerenah pengguna2 kereta yg sekarang terpaksa bertukar angin dan menaiki LRT/ Monorel/ KTM/ bas ke tempat kerja. Sebagai salah sorang pengguna setia (sejak aku di uni lagi), here are some tips for those yg baru nak berjinak2 dgn LRT dan sekutu2nya. Juga kpd mereka yg dah lama naik LRT, tp tak reti2 lagi…

Be patient
Sabar. Beri laluan. Dan kalau tren belum berhenti (terutama jika tren penuh gila mcm sardin), jgn sibuk2 ‘excuse me, excuse me’, mengalahkan raja. Kitaorg tau, kau nak turun dan takut kena tinggal ngan tren, tapi sabar la sikit. Bagi tren yg ada pemandu, jgn bimbang kena tinggal. Insya Allah, pemandu2 tren (so far yg aku jumpa) bebaik belaka.

Gambar hiasan jek Jgn tiru aksi bahaya ni

Be considerate
Kalau anda biasanya berlenggang kangkung ke tempat kerja, apa salahnya memberi tempat duduk anda kpd penumpang yg membawa banyak barang. Atau yg ingin membaca. Bukan kena tunggu org tua/ buta/ mengandung aje. Bertimbangrasalah. Kekdg, aku malu tgk penumpang2 tren yg, dah le able-bodied, tak bawak beg/ barang, dah tu pulak buat2 tido, sedangkan ada penumpang lain yg lebih memerlukan tempat duduk. Dan bagi yg mengandung, jika ada org offer tempat duduk, don’t hesitate to sit down. It’s a privilege for you, as you are carrying another life inside you. Ini tidak, kebanyakan yg duduk dan tak reti nak bagi perempuan mengandung duduk, kebanyakannya cuma membawa telur sahaja. * geleng kepala *

The same goes with the stairs and escalators. Kalau anda terasa nak jalan ibarat pengantin baru/ taknak jalan langsung, jalan la sebelah kiri. Beri laluan kpd org yg nak cepat, yg menghargai masa serta nak mendapat manfaat dr power-walk di waktu pagi. Itu adalah common-sense, walaupun LRT Putra dah ada papan tanda ttg itu.

Be courteous
Kalau kau dah masuk dalam tren, pepandai la penuhkan tempat kosong. Notice the aisle yg ada pemegang di tengah2 tren tu? Ya, tempat tu adalah utk kita berdiri. Bukan direzab utk penunggu tren. Fill in the gaps so that more people can board the train. Don’t hoard the doors, and if you must, please give way for others to turun atau naik tren. Dan please, no PDA (public display of affection) inside the trains. Kitaorg tau, kau ada awek/ balak, tp tolong hormati org lain.

Itu jek yg cross my mind buat masa ni. If you guys ada tips2 lain, feel free to contribute.

Labels:

 
Comments:
Oh, yeah. And... tiang kat tgh² tren tu utk dipegang bukan disandar sorang² camtu je.

Dan ya, sesapa yg naik komuter tu, ingat, jadual yg diberi TIDAK boleh diguna pakai. Tren akan datang dan pergi mengikut kaedah SUKA HATI.

And please, jgn korek hidung sbb... yelah, man! Aku pernah tgk kes ngeri ni bila sorg apek tua korek dan kesat kat pintu. Lepas lalui beberapa stesen, aku ternampak satu akak ni pegang the very same spot. Wow, almost made me wanna pakai sarung tangan sampai mati bila kluar.
 
waa.. tak best ke naik LRT... ari kat stesn LRT... beli teket RM0.70sen naik sampai hentian putra pastu patah balik ke Asia Jaya... best... anak aku suka... tiket tu ada lagi simpan... boleh pakai lagi kot...??
 
Taik suci!! Geli gila aku baca! And yes, mcm yg pernah aku citer dulu, jgn kopek2 kulit yg kering pada tangan, jgn usik2 keruping dan biarkan melayang2 sampai kena kat orang. Jgn korek gigi dan membuat 'bunyi2' yg tak enak didgr. Dan jgn tenung org. Tak elok. Yup, tiang tu utk dipegang beramai2 just in case drebar tren brek mengejut. Kalo ko sorang dah conquer tiang tu ('menyamar tiang' kata Shin Chan), habih tu kitaorg nak pegang apa? Pegang tiang kau?

Oon, kalo dah hari2 guna, dan hari2 jumpa memcm ragam manusia, mmg la tak best, tp nak buek camno? Itu jek yg paling convenient.
 
cakap pasal pompuan mengandung, aku dulu mengandung twin lagi jarang dapat tempat duduk. Walaupun perut aku cam belon terlebih udara pengguna2 komuter or monorail ni lebih suka tak nak pandang aku, buat2 tidur, atau yg bercouple2 tu akan bergurau senda depan aku macam dia orang tak nampak aku yg macam anak gajah ni...

pas tu aku juga pernah ternampak satu pompuan ni suka garuk pala dia pas tu dia buat style kibas rambut ala ala pompuan seksi tu..habis berterbangan kelemumur and her dry scalp..pas tu yg jenis batuk kol kol tapi tak reti nak tutup mulut..
dan aku benci orang yg masuk terus parking kat pintu padahal ruang dalam luas lagi..
 
Siapa yang design station monorel macam tu? Pintu hanya boleh di buka satu hala jer. Kalau Putra atau Star LRT kadang-kadang pintu stationnya, penumpang kena masuk sebelah kiri manakala ada stesyen lain penumpang kena masuk ikut kanan. Jadi tak adalah kes dalam sesetengah coach space sebelah sana kosong jer sebab penumpang asyik masuk sebelah kiri jer sepanjang perjalanan. Mostly penumpang lrt atau monorel ni ni suka berdiri depan pintu, malas nak ke dalam takut tak sempat keluar agaknya. Paling seksa naik monorel masa peak hour. Try lah kalau tak percaya.
 
yg membawa telur itu juga perlu diberi keutamaan. harus diingat, telur itulah punca perempuan mengandung

so please, do your part.

pity them gonads.


sekian lawak sarkastik aku

azraai
 
nak tambah sikit kalau kat sini ada poster tulis jangan dengar lagu kuat2 sangat walaupun guna earphone sebab kadang "sound bocor" (orang lain boleh dengar), jangan tidur bersandar kat bahu orang kat sebelah, jangan duduk lunjur kaki sangat (kacau orang nak lalu/berdiri), pegang knapsack (utk yg berdiri) sebab kalau letak kat belakang nanti kacau orang nak lalu/berdiri, jangan letak barang atas seat and jangan cakap telefon dalam train... :-)
 
Yeah. I ride trains everyday. Love it! Teringat pulak baca kat blog sapa tah pesal 2 orang ni buat2 (buat2 ke?) tido padahal ada perempuan mengandung berdiri kat depan diorang. Great screencap from a funny flick. Saw the movie a few months back. Thanks to Masnawi. The problem is, I can't recall the title!
 
Kak Swan, saya mmg tak faham naper some people boleh ignore perempuan mengandung like nobody’s business. Nowadays, if I see one, I will automatically think/ assume,”Oh, pity this guy. Mungkin dulu mak dia pernah nak try gugurkan dia guna screwdriver…”

Mensh, try? I’m livin’ the monorail, man…Peak hour yg sangat2 hell-ish.

Onn, aku dah tgk DS Ija. Cool. Anak aku pun suka tgk. Pepagi bangun dah cari MakSu/ Uncle Lili suruh bukak game kereta.

Tapi kan Coy, part bersandar kat bahu tu kan, kekdg tak sengaja. Maklum le, dah terlelap. I agree on the letak brg thing. Letak la atas riba atau celah kaki.

Zfr (zafer, I presume), welcome. That was Fadz’s tontonfilem’s blog. Yg ambik gambar org buat2 tido, sedangkan ada perempuan mengandung tgh dok berdiri depan mata. About that screncap, yup, aku pun suka filem tu- The Station Agent.
 
hmm...naik train eh...err..read a book while listening to your iPod?

p/s: i bloghopped from coy's blogpage.
 
Hey Nazra, welcome!

ipods are rare here (from my limited observation la), coz most people listen to mp3 players. Hmm, kalau nak baca buku, dream on la...
 
zack,
tang PDA tu patut ko highlight beso2, mmg getik aku nengok org2 yg tak tau malu camnih..melayu plak tu!! ciss!
anyway, tips aku plak:

1) pompuan yg pegang handbeg, tolong la pegang kuat2 handbeg tu. jgn letak atas riba camtu je. aku penah tengok org nak rembat handbeg satu makcik ni seblum dia nak turun train.

2) jgn la bersandar kat pintu. serius! aku penah tengok pintu lrt tu renggang sikit masa korner baik punya nun kat area stesen abdullah hukum..kalo la pintu tu terbukak!

3) jgn la berdiri depan pintu masa nak naik lrt tu. lukisan tapak kaki yg dilukih tu bukan saja2 dibuat.

4) jantan2 yg naik lrt & bebudak muda..tolong la bagi seat korang pada org2 yg sepatutnye duduk tu. jgn nak buat2 tido ye?

sekian saje tips aku.
 
Betul, betul. Selain drp tu, jaga2 beg anda sbb banyak pickpockets yg beroperasi dalam tren.

Satu lagi (this happened just now), utk makcik2 dan pakcik2 yg ada anak2 kecik, diharap jgn la guna tren masa peak hour. Masa ni, the trains are slow and the commuters are merciless. Sian aku tgk ada sorang budak tu kena himpit ngan org yg berebut2 nak masuk dalam tren.
 
Post a Comment



<< Home
RM0.02 on films, fandoms, breastfeeding and motherhood. Stealing, hotlinking or plagiarizing is so not cool, yo.

My Photo
Name:
Location: Kuala Lumpur, Malaysia

I'm a number cruncher, married and a mother to 2 handsome young boys ~ Ikmal & Nabil. Also a self-confessed movie freak, a walking dictionary of useless facts and I just love swapping postcards. I love loud music, black t-shirts, good books and hot caramel macchiato. I hate hypocrisy, the colour pink, rude people, busy-bodies and those with 'holier than thou' attitude. :) I blog 'coz I hate talking. In real life, I'm this quiet person, often immersed in my own virtual world of obsessions, work and whatnot. Comments, suggestions, brickbats (even virtual cupcakes!) are loved, as long as you use the proper channels a.k.a the comments thingy or my e-mail ~ zackzip [at] hotmail [dot] com.

Message from the Blog Owner
  • Zack@MySpace
  • Zack@LiveJournal
  • Zack@Friendster
  • tags

    Half Date ~ Approaching Jannah Half A Date At A Time.

    Snail Mail is Lurve!

    Useful Sites for Smart Moms

    Breastfeeding is L.O.V.E

    My Favourite Bloggers

    MILF!~ Man, I Love Films!

    Read And Be Well Read

    Thursday Thirteen - Every Thursdays, Duh!

    My 15 Mins of Fame

    Geek & Proud of It!

    Zack's Geek Code : -----BEGIN GEEK CODE BLOCK----- Version: 3.1 GO d-- s+:+ a C++ P! L- E-- W++ N o-- K---- w+ O--- M-- V-- PS PE- Y-- PGP-- t+ 5- X+ R* tv+ b+++ DI++ D- G e++ h---- r+++ x+++ ------END GEEK CODE BLOCK------ UnGeek Me Here Yo
    Bloggers' Rights at EFF
    All Malaysian Bloggers Project
    reader/(s) online
    hits since 190805 You Love Me. You Do!
    ARCHIVES
    March 2005 / April 2005 / May 2005 / June 2005 / July 2005 / August 2005 / September 2005 / October 2005 / November 2005 / December 2005 / January 2006 / February 2006 / March 2006 / April 2006 / May 2006 / June 2006 / July 2006 / August 2006 / September 2006 / October 2006 / November 2006 / December 2006 / January 2007 / February 2007 / March 2007 / April 2007 / May 2007 / June 2007 / July 2007 / August 2007 / September 2007 / October 2007 / December 2007 / February 2008 / March 2008 / April 2008 / May 2008 / June 2008 / July 2008 / August 2008 / September 2008 / October 2008 / November 2008 / January 2009 / February 2009 / June 2009 / July 2009 /


    Tima Kasih Abang Blogger

    Add to Technorati Favorites