:-) / >8-[ + 3:-D + ~:o
Wednesday, March 22, 2006
  Dua Dunia dan Duda Anak Tujuh
MirrorMask (2005)

Dunia Cermin dan Topeng Helena Campbell

Aku teringat masa kecik2 dulu, org tua2 pernah berkata, kalau kita suka lukis gambar orang atau buat ukiran yg berupa benda hidup, suatu hari, ia akan menjadi betul2 hidup dan mengambil nyawa kita? Betul ke?

Mungkin ada benarnya, pada Helena Campbell. Helena (an Annahita Bakavoli-look-alike, imho), lakonan Stephanie Leonidas, lahir dalam keluarga artis sarkas. Seorang yg sangat gemar melukis, beliau sangat2 bosan dgn kehidupan itu, dan ingin keluar dari kepompong tersebut. Pada suatu hari, selepas bergaduh besar, ibunya jatuh sakit. Pada malam ibunya hendak dibedah, sesuatu berlaku pada Helena. Dia seperti terjerumus ke dalam sebuah dunia fantasi, dengan makhluk2 yang pelik, di mana kehilangan seorang puteri telah menyebabkan satu peperangan antara kuasa jahat dgn kuasa baik. Dengan bantuan jejaka bertopeng bernama Valentine, dapatkah Helena keluar dari dunia tersebut? Apakah itu Mirrormask ? Siapakah pula gadis serupa Helena yg sering dilihat pada tingkap ke dunia nyata ?

Wow. Kalau anda tidak biasa dgn hasil karya Neil Gaiman, filem arahan Dave McKean, ni mungkin membuat anda menggaru kepala. Toksah banyak la, aku pun blur2 gitu. (The first book by Neil Gaiman yg aku baca dan tak sempat habiskan ialah American Gods, entah mengapa aku tak ber’mojo’ utk menghabiskannya. Yeah, I’ve heard about The Sandman, tapi belum berpeluang membaca novel2 grafiknya).

The best bit : Ketika Helena menjalani transformasi menjadi puteri jahat oleh robot2 bermuka jam. Dgn lagu latar Close To You, ah, that scene is one of the best. Juga babak gergasi besar yg terapung.

Makhluk tercomel : Sphinx. Yang suka makan buku. Peringatan: Jangan bagi diorg nampak ketakutan kau !

Sucks big time: The MOOSICK!!! Arrggh, it could be better than this crappy borderline-soft-porn music. Btw, aku suka part Close To You tu.

Me give ****/*****.

Nanny McPhee (2005)

Eee, makan budak !

Dikatakan sebagai filem Mary Poppins utk orang2 miskin, filem Nanny McPhee mengisahkan ttg kehidupan seorang duda beranak 7 bernama En. Darcy, maaf, En. Brown, lakonan Colin Firth. Sejak kematian isteri, kenakalan anak2nya, Nauzubillah, sangat sukar dibendung. Setakat ni, dah 17 orang pengasuh cabut kerana tak tahan dengan perangai anak2 En. Brown nih. Tibalah pada suatu hari, di mana tiba2 muncul seorang pengasuh yg hodoh di depan pintu. Siapa dia Nanny McPhee? Dapatkah dia menjinakkan anak2 En Brown yg nakal tu? Kenapa En Brown merenyam sangat nak kawin lain sedangkan kubur isterinya masih merah? Watch it to find out!

Babak best
Aku suka sangat masa Makcik Adelaide yg sadistic tu (lakonan Angela Lansbury) volunteer nak jaga salah sorang anak perempuan En. Brown, dan si papa yg tak sanggup berpisah ngan anak2nya berlari mengejar kereta kuda. Touching. Dan watak tukang masak ex-military yg dipegang oleh Imelda Staunton, sangat2 kelakar dan OTT! Equally OTT is Puan Quickly, bakal isteri En Brown yg sangat2 obnoxious. Makes you wonder…TAKDE PEREMPUAN LAIN KE ENCIK BROWN OI!!!.

Wtf?!
Aku baru tahu Kelly MacDonalds, yg memegang watak gadis lemah lembut dan oh-so-angelic Evangeline, merupakan orang yg sama memegang watak Diane dalam Trainspotting ! Dan tak perlu rasanya aku highlightkan babak notorious Diane dgn Mark Renton tu.

Evangeline- Meh sini anak-anak... Diane-Eee, makan budak !

Me gives ***1/2/ *****

Labels:

 
Comments:
Whoa, man! American Gods isn't a good start! I think Sandman would be just nice to fit in that position. Ko boleh baca book 1 dulu (mahal byk harganya) tapi kalo ko check out segala info karakter kat Wiki, heck, ko boleh jump ke book 3 terus (murah banyak harganya).

Mirrormask memang satu filem yang lawa. It looks like Dave McKean paintings come to three dimensional life. Tapi kalau korang interested in seeing an imaginative and interesting fantasy film, or an engaging children’s story, look elsewhere. Aku still wonder sama ada Gaiman betul² serius tulis cerita ni atau mau tak mau je.

Dan ya, Mirrormask has the single most irritating score I have ever heard. It’s like someone left the cool jazz station on in the recording booth.

All and all, go watch The Wizard of Oz and queue up your Dark Side of the Moon. It'll beat this tiresome wankfest.

P/S: Sori Nazri, Zafer & Suet. But admit it, you guys suck ass too. Kah! Kah!
 
zack,
babak diane ngan mark renton tu??..hehehehehe...hmmm..tgh tulis ni pun dah terbayang dah..haha. ;-)
hidup renton!! hidup ewan!
 
I think I want to get this (cetak rompak?? OKlah kot) and let my kids watch. And tell them ... BEHAVE or else!!!! hee hee
 
awat aku rasa aku ketinggalan kete api haa?? tapi for the sake of my sweet daughter, aku belilah nanny mc phee, and not too bad. Nasib zack remind the mary poppin sbb hari aku cite kat sorang member punyalah meraban mengingat apa ke nama cite omputeh lama tu. Chim chimney, chim chim chimney... Cuma aku pelik awat makcik adelaide tu cam muka ayam tua. Satu lagi Mirrormask tu cite baru ke?
 
Hey! hey! Ada orang mengata idola aku nampaknya. (Neil Gaiman it is, bukan Nazim Masnawi)
 
ada jugak fucker ni rupanya.
 
Aku ada one-day course on Tax Implications on the new FR(A$$) yesterday, and my medulla oblongata masih lagi bengkak sbb too much freakin’ info. Cannot tahan, man…* cough * must change line…* cough *.

NM, aku takde album Pink Floyd tu, dan takde DVD Wizard of Oz, but I know what you’re talking about. Eerie coincidence, man. Aku tau, novel grafik Sandman mmg mahal, dan aku malas nak kuar duit. Nanti addicted. Mcm novel2 grafik gempakstarz, hehe…

Nadia, babak tu sebenarnya my very first graphic sex scene. Aku tgk masa buat degree dulu.

Kak Queen, Nanny McPhee masih tayang kat panggung, tp kalau DVD dan cun dah gambar dia.

Kak anoy, Angela Lansbury appeared dlm filem tu after more than 20 years tak appear on the big screen (beliau lebih popular di kaca TV- ingat Murder, She Wrote?). Mungkin dia terlebih excited kot? Mirrormask, nak kata filem baru pun tak juga, but I don’t know whether akan tayang kat panggung ke tidak.
 
Zack,
That's why masa I tgk, rasa mcm ku kenal pompuan tua ni. Murder she wrote mmg my fav masa kecik2 dulu. Apa DVD yg best, ada romance, kelakar & paling penting gambo lawa. Hari tu punyalah gila cari casanova, rupa2nya gue kena tipu dgn apek summit tu. Casanova version BBC punya dia taruh dlm plastic dvd cover version heath ledger.
 
Zack, lunch time tadi I borong DVD (cet*k ro*pak - SSSHHHH!) Nanny McPhee, Narnia, Brokeback Mountain, Zathura, Harry Potter: Goblet of Fire & Memoirs of A Geisha. Agaknya malam ni marathon viewing on the new TV (TV lama 3 days ago dah keluar asap ... kids main PS2 & I pasang siang malam sampai TV dok tengok I tidur)!
 
"..Nadia, babak tu sebenarnya my very first graphic sex scene".

..and I thought I was the innocent one. :)
 
Kak anoy, that’s why kena mintak dia test dulu. Unless you have a good rapport with the lengchais, it’s very troublesome to get a replacement.

Haha, K Queen, sampai berasap ?! Nasib baik tak terbakar! Zathura best juga. Citer ‘rumah terbang’ kata Ikmal. Nanny Macphee- citer ‘budak nakal’. Brokeback Mountain- ‘koboi gay’ (yg ni kata MamaIkmal- I would be crazy to let him watch these films !!!)

Edd, innocent? Btw, sedih siot, Chicken Little dah kuar…:-(
 
Post a Comment



<< Home
RM0.02 on films, fandoms, breastfeeding and motherhood. Stealing, hotlinking or plagiarizing is so not cool, yo.

My Photo
Name:
Location: Kuala Lumpur, Malaysia

I'm a number cruncher, married and a mother to 2 handsome young boys ~ Ikmal & Nabil. Also a self-confessed movie freak, a walking dictionary of useless facts and I just love swapping postcards. I love loud music, black t-shirts, good books and hot caramel macchiato. I hate hypocrisy, the colour pink, rude people, busy-bodies and those with 'holier than thou' attitude. :) I blog 'coz I hate talking. In real life, I'm this quiet person, often immersed in my own virtual world of obsessions, work and whatnot. Comments, suggestions, brickbats (even virtual cupcakes!) are loved, as long as you use the proper channels a.k.a the comments thingy or my e-mail ~ zackzip [at] hotmail [dot] com.

Message from the Blog Owner
  • Zack@MySpace
  • Zack@LiveJournal
  • Zack@Friendster
  • tags

    Half Date ~ Approaching Jannah Half A Date At A Time.

    Snail Mail is Lurve!

    Useful Sites for Smart Moms

    Breastfeeding is L.O.V.E

    My Favourite Bloggers

    MILF!~ Man, I Love Films!

    Read And Be Well Read

    Thursday Thirteen - Every Thursdays, Duh!

    My 15 Mins of Fame

    Geek & Proud of It!

    Zack's Geek Code : -----BEGIN GEEK CODE BLOCK----- Version: 3.1 GO d-- s+:+ a C++ P! L- E-- W++ N o-- K---- w+ O--- M-- V-- PS PE- Y-- PGP-- t+ 5- X+ R* tv+ b+++ DI++ D- G e++ h---- r+++ x+++ ------END GEEK CODE BLOCK------ UnGeek Me Here Yo
    Bloggers' Rights at EFF
    All Malaysian Bloggers Project
    reader/(s) online
    hits since 190805 You Love Me. You Do!
    ARCHIVES
    March 2005 / April 2005 / May 2005 / June 2005 / July 2005 / August 2005 / September 2005 / October 2005 / November 2005 / December 2005 / January 2006 / February 2006 / March 2006 / April 2006 / May 2006 / June 2006 / July 2006 / August 2006 / September 2006 / October 2006 / November 2006 / December 2006 / January 2007 / February 2007 / March 2007 / April 2007 / May 2007 / June 2007 / July 2007 / August 2007 / September 2007 / October 2007 / December 2007 / February 2008 / March 2008 / April 2008 / May 2008 / June 2008 / July 2008 / August 2008 / September 2008 / October 2008 / November 2008 / January 2009 / February 2009 / June 2009 / July 2009 /


    Tima Kasih Abang Blogger

    Add to Technorati Favorites