:-) / >8-[ + 3:-D + ~:o
Friday, February 24, 2006
  Tiada kumbang dalam filem ni.
Junebug (2005)

* Mungkin mengandungi spoiler *

Image from roicat.com

“Kurusnya George sekarang. Mesti perempuan tu tak pandai memasak
Peg, si ibu mertua kpd Ashley

Ada dua sebab mengapa aku nonton filem arahan Phil Morrison ni. Pertama, aku suka cover-nya yg menarik (artwork original menampilkan watak2 filem ni tanpa superimpose model2 seksi^ mcm kebanyakan DVD yg dijual di sini). Keduanya, aku mahu melihat performance Amy Adams yg dicalonkan utk Pelakon Pembantu Wanita Terbaik Oscar 2006. And believe me, she deserves it.

Filem ni mengisahkan ttg Madeliene, seorg art dealer free thinker yg outgoing, yg baru 6 bulan berkahwin dgn George, seorg yg berasal dari Selatan (atau kalau dalam konteks kita, aku boleh summarise-kan mcm awek KL yg ‘bandar’, berkawin ngan mamat pingitan dr kampung). Oleh kerana ingin mendapatkan bisnes dgn seorg pelukis eksentrik yg berasal dr kampung halaman suaminya, Madeleine terpaksa ke sana, dan tak dpt tidak, bertemu dgn keluarga mertuanya yg belum pernah ditemui #. George ada seorg adik lelaki yg cranky bernama Johnny (lakonan Ben MacKenzie dr The O.C) dan Ashley, isterinya yg sedang sarat mengandung (lakonan cemerlang Amy Adams). Peg, si ibu mertua pula agak tidak menyukainya kerana Madeleine membawa budaya yg berbeza, dan tidak memberi gambaran sbg seorg isteri yg baik (dan dalam konteks ini, isteri yg baik ialah yg pandai memasak, menjahit, kuat agama dan tidak terlalu open ttg hubungan dgn org lain).

Image from film-forward.com

Aku suka watak Ashley si mak buyung muda yg dipegang oleh Amy Adams. Ashley, seorg gadis pingitan, berkahwin atas dasar cinta yg kuat semasa di sekolah menengah, sgt2 mengkagumi Madeleine, mungkin kerana beliau lahir dan dibesarkan di kampung tersebut, dan belum pernah berjumpa dgn watak2 yg berlainan (contohnya, beliau sangat tak percaya yg Madeleine lahir di Jepun). Mungkin kekdg nampak agak irritating, tp aku semcm faham keinginannya utk mempunyai seorg ‘sister-figure’ di mana dia boleh berbual2 dan berkongsi ‘girly things’.

Entah mengapa, aku menangis di akhir filem, kerana dua perkara. Tragedi dalam keluarga Johnsten, dan Eugene, si bapa yg cool %, yg sgt2 mangingatkan aku kpd ayah aku, sbb aku dah lama tak balik kg…(T T)

Bintang dr surga : ****/*****.


^ Aku nak tergelak besar tgk cover Breakfast On Pluto yg menampilkan model2 seksi berpayudara besar, sedangkan dalam filem tu, takde pun model2 seksi. Yg ada cuma Cillian Murphy yg seksi.

# Kata org, sebelum berkahwin, kenali dulu keluarga pasangan, kerana kita bukan sahaja berkahwin ngan pasangan kita, tp dgn seluruh keluarganya Jgn sampai nama mak mertua pun tak tahu. (maybe dlm bab ni aku old skool sikit).

% Korang perasan tak, biasanya kalau seseorg MIL tu tak berapa suka kpd si menantu, si ayah biasanya akan menerima dgn tangan terbuka, tanpa mencari kesalahan2 menantunya.

Labels:

 
Comments:
Tengok preview Junebug dekat HBO hari tu baru aku perasan si Amy Adams ni yg berlakon dlm straight-to-video movie 'Cruel Intentions 2'. My,my..She's definitely has made it. From B Grade to Oscar nominee. Nice.

Aku cukup benci bila DVD cover kat Mesia ni mesti ada 2 benda, half-naked chicks and guns. Superimpose dia mmg menyakitkan hati. Tapi tu la, pengaruh DVD cover tu besar.

Semalam aku beli Good Night And Good Luck aku mintak tukar cover sbb yg aku pegang tu ada gambar bontot. Damn! Nasib baik cina tu ada cover yg sopan sket.. Kalau tak mmg aku pegi beli tempat lain.
 
eh..nak tengok, nak tengok. Ade ben mckenzie...
 
Edd, VCD Lizzie McGuire & 8 Mile aku ada gambar Hilary Duff ngan Eminem pegang pistol. Aku ngan adik2 aku gelak tak hengat!!!

Atie, Ben Mc dalam citer ni sangat2 menyakitkan hati. Dan ada misai, hehe...
 
zack, aku dah lama nak komen ni tapi tak komen2. ko tulis review betul2 mcm review filem kat urtv ke ntah majalah hiburan apa ntah dulu2. yg ada gambor katun pompuan hitam putih yg kdg duduk, kdg berdiri tu. tapi ko nye review lagi kelakor. aku tak layan sgt filem2 ni sebb sini takde supplylah. tapi baca review ko mmg best, betul2 menghiburkan! \(^o^)/
 
hahahahahah tak ada kumbang pun perghh...puas aku carik!

Breakfast in Pluto rock ...Cillian is sooooo cute and clever mengalahkan Malaysian Most Beautiful Winner..

Aku masih lum tengok Brokeback Mountain..laki aku ban tengok masa dia ada...
 
Thanks, Coy ! Write in URTV? You mean, side by side with Mama Juwie/ Huzz/ Nas ‘rambut ketak’ Ahmad and whatnot? I dunno whether to laugh or to cry…

Kak Swan, yup, he IS beautiful. Especially masa menyamar jadi telecomm survey lady, and also masa atas swing kat strip club tu… wooo…. Kalah Jessy/ Dilla!
 
hey there...

dah lama aku tak drop a line kat blog ko ni..... so, hows things down there? Hope all is well..

anyway, catch you later....

p/s : aku amik Malaysian food meme ko and put it in my blog....

Maddox aka Ijan
 
Amy Adams ada scene bogel tak dalam ni?
 
Maddox, aku busy tak hengat now. And welcome back!

Imran,Imran, buat mende le deme nak tgk dia bogel? Nope, no nudity from Ms Adams. Madeleine (Embeth Davies) ada le, but then, mungkin dia bukan taste kau. And yeah, expect to see artworks yg awesome, menampilkan dicks sebesar bazooka! Kau dan Vovin mungkin suka yg ni.
 
Wow, Embeth Davidtz huh? I like her, man! It’s been so LONG since I last fapped to her. I think that was like way back in 1993 or something! I think it’s about time to fap to her again.

P/S: I dunno, somehow, she reminds me of our very own Nanu Badarudin. Hmm, Nanu. Wonder if I ever get the chance to show her my O-face. You know: Oh! Oh! Oh! Oh! Oh!

P/S II: Dick sebesar bazooka? Nevermind, already got one. Tell to Vovin, he never even seen one.
 
Post a Comment



<< Home
RM0.02 on films, fandoms, breastfeeding and motherhood. Stealing, hotlinking or plagiarizing is so not cool, yo.

My Photo
Name:
Location: Kuala Lumpur, Malaysia

I'm a number cruncher, married and a mother to 2 handsome young boys ~ Ikmal & Nabil. Also a self-confessed movie freak, a walking dictionary of useless facts and I just love swapping postcards. I love loud music, black t-shirts, good books and hot caramel macchiato. I hate hypocrisy, the colour pink, rude people, busy-bodies and those with 'holier than thou' attitude. :) I blog 'coz I hate talking. In real life, I'm this quiet person, often immersed in my own virtual world of obsessions, work and whatnot. Comments, suggestions, brickbats (even virtual cupcakes!) are loved, as long as you use the proper channels a.k.a the comments thingy or my e-mail ~ zackzip [at] hotmail [dot] com.

Message from the Blog Owner
  • Zack@MySpace
  • Zack@LiveJournal
  • Zack@Friendster
  • tags

    Half Date ~ Approaching Jannah Half A Date At A Time.

    Snail Mail is Lurve!

    Useful Sites for Smart Moms

    Breastfeeding is L.O.V.E

    My Favourite Bloggers

    MILF!~ Man, I Love Films!

    Read And Be Well Read

    Thursday Thirteen - Every Thursdays, Duh!

    My 15 Mins of Fame

    Geek & Proud of It!

    Zack's Geek Code : -----BEGIN GEEK CODE BLOCK----- Version: 3.1 GO d-- s+:+ a C++ P! L- E-- W++ N o-- K---- w+ O--- M-- V-- PS PE- Y-- PGP-- t+ 5- X+ R* tv+ b+++ DI++ D- G e++ h---- r+++ x+++ ------END GEEK CODE BLOCK------ UnGeek Me Here Yo
    Bloggers' Rights at EFF
    All Malaysian Bloggers Project
    reader/(s) online
    hits since 190805 You Love Me. You Do!
    ARCHIVES
    March 2005 / April 2005 / May 2005 / June 2005 / July 2005 / August 2005 / September 2005 / October 2005 / November 2005 / December 2005 / January 2006 / February 2006 / March 2006 / April 2006 / May 2006 / June 2006 / July 2006 / August 2006 / September 2006 / October 2006 / November 2006 / December 2006 / January 2007 / February 2007 / March 2007 / April 2007 / May 2007 / June 2007 / July 2007 / August 2007 / September 2007 / October 2007 / December 2007 / February 2008 / March 2008 / April 2008 / May 2008 / June 2008 / July 2008 / August 2008 / September 2008 / October 2008 / November 2008 / January 2009 / February 2009 / June 2009 / July 2009 /


    Tima Kasih Abang Blogger

    Add to Technorati Favorites