:-) / >8-[ + 3:-D + ~:o
Monday, January 23, 2006
  Oh serious, serious, serious...
Aku terjerit ‘Cillian !’ ketika beliau muncul selama lebih kurang 5 saat ketika namanya dicalonkan utk Pelakon Lelaki Terbaik utk kategori filem Muzikal/ Komedi semasa Anugerah Golden Globe tempoh hari.. That smile! Lupa lak Abah Ikmal ada kat belakang…

Filem pertama Cilly yg aku tonton ialah 28 Days Later. Kemudian dia muncul sbg watak villain Scarecrow dalam Batman Begins. Ramai berpendapat filem2 ni bukanlah filem terbaik Cilly, dan berpendapat beliau lebih menyerlah dalam filem2 terdahulu spt. On The Edge (2001) dan Disco Pigs (2001). Damn, aku dah pegang CD OTE masa Speedy Berjaya buat clearance sales hari tuh, tapi aku tak beli pun (instead aku beli Spongebob Squarepants utk Ikmal).

Breakfast on Pluto (2005)

Image hosting by Photobucket
‘If I take something serious, I might start crying and never stop’

Cillian ke tu? Sangat cantik, kerana aku hampir tak kenal wataknya sebagai Patrick ‘Kitten’ Braden. Set dalam era 60-70-an di Ireland, ia mengisahkan seorang pemuda transvestite yg cuba mencari ibu kandungnya yg meninggalkannya di luar pintu seorang paderi (lakonan berkesan Liam Neeson) ketika masih bayi. Berdasarkan novel tulisan Patrick McCabe.

Babak best:
Ketika Kitten di-hipnotise oleh Stephen Rea (aku lupa nama wataknya), dan dia berlari2 ke sana ke mari, kerana menyangka org tersebut adalah ibu kandungnya, it’s really heart-wrenching.

Kitten di peep club. Di atas buaian. Ketika berbicara dgn Liam Neeson. Excellent.

* spoiler * Ketika Kitten bertemu dgn ibu kandungnya (dia menyamar sbg wanita yg membuat survey), that brings me really close to tears. Walaupun dia tak bagitau perempuan tersebut yg dia adalah anaknya, man, that really reminds me of Ho Yuhang’s Min. So close, yet so far away…

Aku juga suka fantasi2nya, eg ketika bermain football dgn gaun yg bergemerlapan, menyamar sebagai perisik yg bersenjatakan minyak wangi, hmmm…

I’d gladly give it *****/*****.
Excellent, and I would definitely watch it again. And again.

Red Eye (2005)

Image hosting by Photobucket
Cilly & McAdams dalam babak faveret aku.

Whatever female-based, emotion-driven dilemma you may be dealing with right now, I sympathize with you. But right now, we need to break this down into male-based, fact-driven logic.’
Jackson Rippner

Bad, bad boy, Cilly.

In a nutshell : A woman is kidnapped by a stranger on a routine flight. Threatened by the potential murder of her father, she is pulled into a plot to assist her captor in offing a politician. (From imdb.com)

What else can I say? I bought this DVD solely for the purpose of watching Cilly. So, screw the plots, storyline, etc, walaupun diarahkan oleh salah sorang film-maker horror faveret aku, Wes Craven.

Me gives : ****/*****.

Labels:

 
Comments:
hmm macam best jer citer ni mesti nak beli ni
 
zack..camner u can jadi movie maniac?...iskk..sorry le i guna word tu..respect la kat lu..leh ganti zainal alam dalam wayang sapa kalau bukan wayang kita..hehehe
 
Kak Swan, try it, u might like it! Cillian is sooo beautiful (lepas mekap, lebih cantik dr peserta2 Malaysia's Most Beautiful!)

Nakia!!! Lama tak dgr citer! Eh, dgr khabar KK dah ada hos baru- Fahrin Ahmad. One of my ofis-mate ada masuk, tapi sampai round 2 jek. Alamak, nak ganti ZA takleh la, nanti marah org kampung, hehe...
 
Benda aku paling menyampah kat muka bumi: Orang samakan aku dgn Cillian Murphy. Paling bangkai, member aku uji sorg kawan dia ni dengan letak gambar Cillian dengan aku sebelah-sebelah; haram sampai skrg takleh agak mana satu. Bodoh gila! Worse, kawan dia tu adalah AKU! Wooorgh!!!
 
ya,aku sokong cakap nakia.

ko boleh ganti mamat dalam WAYANG KITA tu.damn!.aku tak suka dia.too script kiddies sgt!.hahaha.

fuh,bayangkan zack dalam WAYANG KITA.

aku akan tengok WAYANG KITA macam baca blog.hahahaha.

satu lagik,kalau aku nak beli movie-movie yang menepati citarasa aku,aku rujuk blog ko lah sampai org rumah aku pelik tengok tajuk2 movie yang aku beli.hahaha.

"citer apa nie bang?.tak pernah masuk paper pun?.",hahaha.

ok,ok satu lagi permintaan aku zack,boleh ko reviu cerita CITY OF GOD?,suka banget aku kalau ko leh buat reviu tu.mesti interesting.

err,satu lagi,nie last punya!,bila nak reviu SEMBILU 2005 nie!.hahaha.
 
Ayob, dr hari tuh aku tak tgk2 lagi!!

Jgnkan org rumah ko, org rumah aku pun pelik tgk filem2 yg aku bawak balik!!
Kalau tak salah aku, Fadz atau Spiral dah reviu filem City of God. Nanti la weh. Buat masa ni, komputer kat rumah masih hubby aku guna nak buat website dia. Slow2 aku buat la…

Nazim, damn. Aku selalu terbayang kau mcm Jake G (sbb ko gi letak gambar Donnie Darko kat ko punya profail). Now ko kata ko mcm Cillian pulak…

Prepare to be stalked, sucker.

Btw, apahal blog ko ngan vovin senyap jek aku tgk, takde update pun? Korang sedih sgt ke Roy dah takde?
 
Kata ayob:
fuh,bayangkan zack dalam WAYANG KITA.

kata aku:
fuhhh... aku tgh bayaaaangkaaannn....

kata ayob:
"citer apa nie bang?.tak pernah masuk paper pun?.",hahaha.

kata aku:
"citer apa nie zack?.tak pernah masuk paper pun?.",hahaha.


kata zack:
Jgnkan org rumah ko, org rumah aku pun pelik tgk filem2 yg aku bawak balik!!

kata aku:
AKu lagi lerr pelik!

heh heh.
 
Huk ‘ala, org tu kata tgh sibuk…ada pulak dia, hehe..

Ala, takde le gitu. Aku rasa kalau aku jadi hos pun, mungkin mcm Naz yg hoskan rancangan Reel Review kat 8tv tuh. Almaklumlah, takde Astro kat rumah…

Apa pun, aku mungkin akan consider kalau Astro panggil audition utk jadi hos rancangan tu. Tapi ngan syarat, Mawi jadi co-host la, wakakakakakakk....(gelak nakkal)
 
MAWI jugakkkk yang ko nak.tak paham aku! :D
yelah org johor ler katakan.hehehe
 
Zack..
kalau ko takleh ganti Zainal alam tu, at least ajar la dia pronounce nama pelakon or nama filem dengan betul.. kadang2 tu aku malu dengar dia main bantai aja nama orang/filem.. nampak sangat x buat research..

nazim.. ko mcm cillian murphy ke? damn.. sekarang aku nampak ko mcm org jahat sbb aku always nampak cillian tu mcm villain.. :)
 
Post a Comment



<< Home
RM0.02 on films, fandoms, breastfeeding and motherhood. Stealing, hotlinking or plagiarizing is so not cool, yo.

My Photo
Name:
Location: Kuala Lumpur, Malaysia

I'm a number cruncher, married and a mother to 2 handsome young boys ~ Ikmal & Nabil. Also a self-confessed movie freak, a walking dictionary of useless facts and I just love swapping postcards. I love loud music, black t-shirts, good books and hot caramel macchiato. I hate hypocrisy, the colour pink, rude people, busy-bodies and those with 'holier than thou' attitude. :) I blog 'coz I hate talking. In real life, I'm this quiet person, often immersed in my own virtual world of obsessions, work and whatnot. Comments, suggestions, brickbats (even virtual cupcakes!) are loved, as long as you use the proper channels a.k.a the comments thingy or my e-mail ~ zackzip [at] hotmail [dot] com.

Message from the Blog Owner
  • Zack@MySpace
  • Zack@LiveJournal
  • Zack@Friendster
  • tags

    Half Date ~ Approaching Jannah Half A Date At A Time.

    Snail Mail is Lurve!

    Useful Sites for Smart Moms

    Breastfeeding is L.O.V.E

    My Favourite Bloggers

    MILF!~ Man, I Love Films!

    Read And Be Well Read

    Thursday Thirteen - Every Thursdays, Duh!

    My 15 Mins of Fame

    Geek & Proud of It!

    Zack's Geek Code : -----BEGIN GEEK CODE BLOCK----- Version: 3.1 GO d-- s+:+ a C++ P! L- E-- W++ N o-- K---- w+ O--- M-- V-- PS PE- Y-- PGP-- t+ 5- X+ R* tv+ b+++ DI++ D- G e++ h---- r+++ x+++ ------END GEEK CODE BLOCK------ UnGeek Me Here Yo
    Bloggers' Rights at EFF
    All Malaysian Bloggers Project
    reader/(s) online
    hits since 190805 You Love Me. You Do!
    ARCHIVES
    March 2005 / April 2005 / May 2005 / June 2005 / July 2005 / August 2005 / September 2005 / October 2005 / November 2005 / December 2005 / January 2006 / February 2006 / March 2006 / April 2006 / May 2006 / June 2006 / July 2006 / August 2006 / September 2006 / October 2006 / November 2006 / December 2006 / January 2007 / February 2007 / March 2007 / April 2007 / May 2007 / June 2007 / July 2007 / August 2007 / September 2007 / October 2007 / December 2007 / February 2008 / March 2008 / April 2008 / May 2008 / June 2008 / July 2008 / August 2008 / September 2008 / October 2008 / November 2008 / January 2009 / February 2009 / June 2009 / July 2009 /


    Tima Kasih Abang Blogger

    Add to Technorati Favorites