:-) / >8-[ + 3:-D + ~:o
Sunday, January 15, 2006
  Jangan tenung aje, makanlah !
American Psycho (2000)

Reviu ini ditulis selepas aku mengelap air liur yg meleleh depan TV selepas menonton filem ni..hehe ;-)


Image hosted by Photobucket.com

The closest thing you can get… (fr toychest.diamondcomics.com)

In a nutshell : Filem arahan Mary Harron ni mengisahkan ttg Patrick Bateman, (lakonan mantap Christian Bale) seorang yuppie yg kacak, terpelajar dan mempunyai kerjaya yg bagus. Tapi, pd waktu malam, beliau gemar membunuh tanpa sebab, selain melakukan perkara2 yg ganas dan kejam. Berdasarkan novel Brett Easton Ellis.

Woah.

I think I’m gonna change my morning routine after this…

1. Ketika bangun tidur, jika muka anda nampak sembab, letakkan bungkusan ais pada muka. Jgn lupa membuat senaman otot perut. Selalunya cuba buat hingga 1000.
2. Selepas itu, jgn lupa gunakan deep pore cleanser lotion. Dan semasa mandi, gunakan gel mandian berasaskan air, kemudian scrub badan madu dan badam, dan jgn lupa gunakan exfoliating gel scrub pada muka.
3. Lepas tuh, sapukan mask muka herb-mint selama 10 minit.
4. Jgn gunakan after shave yg beralkohol kerana ia membuat kulit muka menjadi kering dan membuat kau nampak tua. (Ahem, not applicable for me, though)
5. Kemudian, gunakan pelembab, bam mata anti-aging dan akhir sekali, moisturizing protective lotion.

(Aku sukak babak ni. *Drool… Trivia filem di imdb.com, in the DVD commentary, Mary Harron says that during the first shower scene with Patrick Bateman, all of the women on set gathered around to watch Christian Bale wash himself. * sigh* I wished I was there…;-))

Scene2 yg best:

1. Hip To Be Square dance. Dgn baju hujannya, Bale nampak cheeky sekali. (I mean sebelum dia mengapak kepala Jared Leto la)
2. The threesome scene. Bukan the sex thing, but the way Pat Bateman checks himself out in the mirror, man, you can’t be vain-er that THAT!
3. The business card scene. You can see ENVY written all over Bateman’s face.
4. Every time Pat Bateman rants about music, man he makes Whitney Houston and Phil Collins seems cool for a second there.
5. Did I mention the shower scene?

Dejavu : Babak Pat Bateman berpisah ngan tunangnya Evelyn (lakonan Reese Witherspoon), lebih kurang sama kmcm babak clash Elle Woods (juga Reese) dalam Legally Blonde.

Hmm.. kalaulah Leonardo DiCaprio yg berlakon sbg Pat Bateman (spt yg di awal perancangan), haram aku takkan tonton filem nih sampai sekarang. Dan kalau le Christian Bale yg berlakon sbg Jack dlm Titanic, mesti tiap2 hari aku tgk, hehe… (fyi, sampai now aku masih lum tgk Titanic lagi)

Me gives : ****/*****.
***** for Bale’s breakthrough performance.

Oh yeah, the talking Pat Bateman figure (costs approx US$42) delivers some of the film’s (in)famous lines..

"Gotta return some video tapes."
"Picked them up from the printers yesterday...that's bone, and the lettering is something called cylian braille."
"Look at that subtle, off-white coloring....the tasteful thickness of it.... oh my God, it even has a watermark..."
"Sabrina, don't just stare at it, eat it."
"You like Huey Lewis and the News?"
"Did you know that Ted Bundy's first dog ,a collie, was named Lassie?! Ha Ha! Have you heard this?"
"Hi this is Paul, been called away to London for a few days. Meredith, I'll call you when I get back. Hasta la vista baby."
"Listen, you'll have to excuse me....I have a lunch meeting with Cliff Huxtable at Four Seasons in 20 minutes."
"And uh,Paul Allen......I killed Paul Allen with an axe in the face.....his body is dissolving in a bathtub in hells Kitchen"
"Tonight I,uh hahahah......just had to kill a lot of people!"

Killer!


Labels:

 
Comments:
Was reading ur blog... nice! esp the new yr resolution.
 
Hey hey, welcome!
make urself at home!
 
after watching this film many years ago, confirmed I am in love once again. Since then mana mana aje film yg ada nama Bale sebagai actor walaupun filemnya mungkin seperti sayur sawi layu, aku tetap tengok dan tengok. Tapi American Physco is still his best so far. Memang meleleh air liur,...
 
Haha, same here Kak Swan! Saya kalau suka one actor tu, mmg tonton suma skali filem2 dia. Walaupun filem2 crap.

Kalau rajin, join la saya kat Christian Bale punya message board kat imdb.com. Saya guna nama zackzip.
 
aah.. Patrick Bateman. Brings back memories..

..I don't know why, tapi aku jadi excited setiap kali aku tengok kepala Jared Leto kena kapak.. Brilliant scene.

..sick, aren't I?
 
Ye ke?

Aku jadi excited bila tgk dia berbogel, kejar minah malang tu ngan chainsaw, hehe...
 
"What is your biggest non-sexual Christian Bale fantasy?"

Wahah, itu soalan yg kau bubuh kan kat message board imdb? Aku letak jelah jawapan dia kat sini: Two lesbians, probably; sisters. Bale and I just watching.
 
Dude, that is STILL considered sexual.

btw, why don't YOU and Bale do it. And I watch.

Sicko.
 
I love Jared Leto!

hehehe..
 
Ending filem ni, lebih kurang sama dgn ending filem Fight Club, iaitu, adakah Pat Bateman benar2 membunuh suma org tu, atau is it just a fragment of his imagination? Sama jugak ngan Tyler Durden (Brad Pitt-Jolie), iaitu adakah dia benar2 wujud atau hanya bayangan duality Jack (Ed Norton)? Dan ironically, Jihan, Jared Leto ada berlakon dalam kedua2 filem ni, dan mengalami nasib yg lebih kurang sama- dalam Fight Club, mukanya jadi separuh hancur dibelasah (walaupun nampak tak berapa believable), dan dalam American Psycho, mati terus kena kapak ngan Pat Bateman
 
kerana ko zack.aku dok cari dvd filem2 christian bale.

aku teringin nalk baca reviu ko tentang filem,eeeerr apa ek tajuk dia.

ya!.aku dah ingat SEMBILU 2005!.

hahahaha.

gurau jek zack,tension buek kejer nie.
 
..all this talk about american psycho remind me of something else related..

..American Psycho 2:All American Girl!

..haha. That's like the crappiest sequel ever, man. But Mila Kunis is cute though..

:)
 
Kitorang tgk jelah, bukan buat hapa pun! Tak pun, tgk porn sambil book dinner kat restoran mewah via telefon, okey?
 
Takpe Yob, kerana kau, aku akan habiskan tonton Sembilu 2005, dan kalau aku rajin, aku akan buat reviunya. (Aku baru sampai part parti kat rumah Hetty Sarlene tu) and Juliana Banos si minah Pan Asian sibuk dok tergedik2, man, her dialogues are sooooo corny! Lupa lak naper aku tonton this movie in the first place.

Edd, no Bale, no watch.

Wow, Nazim, make it Dorsia okay! Man, aku takleh lupa that stretching/ skipping scene.
 
Zack, naper la kau jatuhkan air muka kau degn melihat Sembilu 2005 tu....Swan biler tengok cover pun dah rasa nausea, kang muntah2 haubby ingat ada bun in the oven plak...

Zack tumpang lalu jap

nazim.

Nice fantasy but i'd like to see you playing Bateman, then me myself and I will give a personal review..

Zack, have you seen syriana? great film
 
Hehe, Kak Swan, kalau kita tak sokong industri filem tempatan, sapa lagi….

Btw, I really, really lurve ur baby photos. Cutenya!!!! Esp the one titled ‘brotherly love’ and smoochilicious lips tu. Eee, rasa nak gigit jek sorang2. I wonder diaorg ikut muka sapa….
 
Aku rasa cam nak makan kat Dorsia lak.
 
tgk citer nih bknnyer menghayati plot/storylines, tp dok kusyuk drooling over abg c.bale.

macho siut!
giler+psycho pon macho!

p/s: dah tgk the machinist? i love actor who pushed to the distance utk role, just like abg c.bale :D
 
Post a Comment



<< Home
RM0.02 on films, fandoms, breastfeeding and motherhood. Stealing, hotlinking or plagiarizing is so not cool, yo.

My Photo
Name:
Location: Kuala Lumpur, Malaysia

I'm a number cruncher, married and a mother to 2 handsome young boys ~ Ikmal & Nabil. Also a self-confessed movie freak, a walking dictionary of useless facts and I just love swapping postcards. I love loud music, black t-shirts, good books and hot caramel macchiato. I hate hypocrisy, the colour pink, rude people, busy-bodies and those with 'holier than thou' attitude. :) I blog 'coz I hate talking. In real life, I'm this quiet person, often immersed in my own virtual world of obsessions, work and whatnot. Comments, suggestions, brickbats (even virtual cupcakes!) are loved, as long as you use the proper channels a.k.a the comments thingy or my e-mail ~ zackzip [at] hotmail [dot] com.

Message from the Blog Owner
  • Zack@MySpace
  • Zack@LiveJournal
  • Zack@Friendster
  • tags

    Half Date ~ Approaching Jannah Half A Date At A Time.

    Snail Mail is Lurve!

    Useful Sites for Smart Moms

    Breastfeeding is L.O.V.E

    My Favourite Bloggers

    MILF!~ Man, I Love Films!

    Read And Be Well Read

    Thursday Thirteen - Every Thursdays, Duh!

    My 15 Mins of Fame

    Geek & Proud of It!

    Zack's Geek Code : -----BEGIN GEEK CODE BLOCK----- Version: 3.1 GO d-- s+:+ a C++ P! L- E-- W++ N o-- K---- w+ O--- M-- V-- PS PE- Y-- PGP-- t+ 5- X+ R* tv+ b+++ DI++ D- G e++ h---- r+++ x+++ ------END GEEK CODE BLOCK------ UnGeek Me Here Yo
    Bloggers' Rights at EFF
    All Malaysian Bloggers Project
    reader/(s) online
    hits since 190805 You Love Me. You Do!
    ARCHIVES
    March 2005 / April 2005 / May 2005 / June 2005 / July 2005 / August 2005 / September 2005 / October 2005 / November 2005 / December 2005 / January 2006 / February 2006 / March 2006 / April 2006 / May 2006 / June 2006 / July 2006 / August 2006 / September 2006 / October 2006 / November 2006 / December 2006 / January 2007 / February 2007 / March 2007 / April 2007 / May 2007 / June 2007 / July 2007 / August 2007 / September 2007 / October 2007 / December 2007 / February 2008 / March 2008 / April 2008 / May 2008 / June 2008 / July 2008 / August 2008 / September 2008 / October 2008 / November 2008 / January 2009 / February 2009 / June 2009 / July 2009 /


    Tima Kasih Abang Blogger

    Add to Technorati Favorites