:-) / >8-[ + 3:-D + ~:o
Friday, January 27, 2006
  Can Also Be Titled - March of the Kambing Bebiri.
Akhirnya, malam tadi aku berjaya jugak nonton filem ni, sambil menghabiskan seminggu punya laundry. Ikmal dah tido (lepas aku bacakan buku How Did It Really Happen?, ttg Marco Polo, Jimmy Hoffa, dan ttg galaksi dsb, sampai dia keletihan dan tertido atas dada aku.)
Ngantuknye… ( I slept at 4 am last nite)

Brokeback Mountain (2005)

Image hosting by Photobucket

1. Sekarang aku tak berapa terkilan sbb Jake G tak dpt pencalonan utk Best Supporting Male Actor, sbb Heath lebih shine dalam filem ni. Beliau membawakan watak Ennis, si pendiam, dgn begitu baik (complete with the good ole southern accent), aku terlupa yg dia tu mamat Aussie (I have a thing for actors that can carry out their roles flawlessly).

2. Filem Ang Lee yg bertemakan gay kedua yg aku tonton (the first one is Wedding Banquet, lepas SPM, remember Coy?)

3. The scene stealer for me, other than the two leads, is Michelle Williams, yg membawakan watak Alma. Aku semacam dpt merasakan kesedihan/ frustration dia, bila Ennis semakin lama, semakin melupakan tanggungjawabnya sbg seorang ayah (refer babak Ennis dgn selambanya menghantar anak2 perempuan kpd Alma, yg pada masa tu tgh bekerja di pasaraya ).

4. Cassie, lakonan Linda Cardellini (last seen as Velma dalam Scooby Doo). I don’t recall her from the short story by E Annie Proulx. Ada ke minah ni?

5. Mia Thermopolis has grown up!!! Aku suka babak ketika Lureen menceritakan ttg kematian Jack kpd Ennis melalui telefon…

6. … dan katanya, Jack mati kerana tayarnya meletup, sedangkan pd hakikatnya dia mati dibelasah sekumpulan gay bashers. Dan ketika ini, aku fikir Ennis pasti teringat semula memorinya ketika berusia 9 tahun, di mana bapanya make sure yg dia melihat mayat seorang lelaki gay yg mati dibelasah.

7. With all the baked beans, those guys must’ve farted a lot…

8. Paling sedih ialah kambing bebiri yg menjadi mangsa serigala ketika koboi2 tu tgh sibuk berasmaradana.

Now you’ll have to excuse me. I’ve got some fishing to do.

Related posts : http://mamaikmal.blogspot.com/2005/12/why-why-why.html, serta reviu yg lebih mendalam dari Fadz's tontonfilem (linknya di sebelah sana tu).

Labels:

 
Comments:
nak nengok ke tak, nak nengok ke tak..hmmmm...gosh, i am tgh desperate carik movies nak dilayan for the whole of next week...arghhhhh!!
 
ler...ada yg mati ke??
 
Nadia, disebabkan aku tak balik kg raya cina ni, aku dah beli DVD/ burn CD nih siap2..
- Thumbsucker
- Pretty Persuasion
- Mulholland Drive
- Lost Highway
- Wedding Crashers
- Brothers Grimm
- nip/tuck Season 2 (pinjam member)

Jihan, ada... mati ngan sadis sekali. (Aku tak maksudkan kambing bebiri tu)
 
zack, i remember the wedding banquet! lepas spm kita byk layan chinese movies kan? best! best! :-P
 
wahh, best...tapi aku ingatkan, scene Jack kena bunuh tu mcm dalam sepet, where it might just be ennis's imagination...its open ended..maybe bini jack is telling the truth, maybe not...
 
Coy! Those were the days ! Chen Kaige, Leslie Cheung, Benny Mok, Jet Li, Gong Li, Zhang Yimou...the list goes on... tp la ni aku kurang sikit nak nonton chinese movies, except for stephen chow's farce. Haha, aku kantoi ngan ayah aku masa citer Philadelphia, pastuh langsung tak tgk gay flicks sampai la ni.

Fadz, maybe she's telling the truth, dan aku rasa mmg dia dah mati, which explains why parents Jack bagitau Ennis his last wish yg dia nak abunya ditabur di Brokeback Mountain, sedangkan his father dah sediakan satu burial plot di tanah family dorang. But then again, I might be wrong...
 
...i'm ok with men loving another men... but when man fuc**ng another man... they need a kick right in the ass!!! ...love someone doesn't mean it is alright to ...

...aaarrghhh .
 
opps... saja nak bagi tau...
errmm... dah download Underworld Evolution... tak best macam 1st... tapi ko mesti suka pasal banyak morph...
 
Swan belum nengok lagi BBM ni walaupun DVD dah beli tapi Harry Potter dengan Wolf Creek dah nengok. Both are good films. Wolf Creek is film yg nak gi peepee pun kena tangguh sebab nak tengok what's next. Harry tengok sambil pause sana sini pasal anak2 aku meraung raung nak susu...hahahahaha

Zack nak tanya kat mana nak beli Night Watch hah..cari merata tak dapat2 pun..

Another film I bought was Bill Murray latest film Broken Flowers..belum nengok lagi..

Satu lagi aku termiss melihat ko di tv..baru je read your past entries. Hebat betul ko Zack RESPECT RESPECT!
 
Oon, happy holidays! Yeah, aku pun no hal kalau a man/women loves one another (definitionnya luas), tp bila tiba THAT part, mmg aku tak setuju. (If u r a muslim, I think u know that homosexuality is haram).

Kak Swan,Night Watch kat Sg Wang ada, but u have to pandai cari la. i got mine at a small stall just infront of the Hot Market. Tp sayangnya, subtitle tak habis. Frust! Ala.. dat one dah lama la...;-)
 
Hmm i thought Brokeback Mountain hanya `good' not great. Entah lah..may be it is me. Ive seen better gay heart wrebching movie than this.

Banyak point yg ko tulis menarik perhatian au, especially naked beans tu.

Heath Ledger dan Jack Gylenhaal both nominated for Oscar. Leading and Supporting role. Also, Michelle Williams.
 
Jimi, naked beans ke, baked beans, hehe... :-)

Yup, don't forget the best pic nom. The story is good, the actors were awesome, but for me, the movie was, mm, over-hyped la. Mcm Sideways...
 
Post a Comment



<< Home
RM0.02 on films, fandoms, breastfeeding and motherhood. Stealing, hotlinking or plagiarizing is so not cool, yo.

My Photo
Name:
Location: Kuala Lumpur, Malaysia

I'm a number cruncher, married and a mother to 2 handsome young boys ~ Ikmal & Nabil. Also a self-confessed movie freak, a walking dictionary of useless facts and I just love swapping postcards. I love loud music, black t-shirts, good books and hot caramel macchiato. I hate hypocrisy, the colour pink, rude people, busy-bodies and those with 'holier than thou' attitude. :) I blog 'coz I hate talking. In real life, I'm this quiet person, often immersed in my own virtual world of obsessions, work and whatnot. Comments, suggestions, brickbats (even virtual cupcakes!) are loved, as long as you use the proper channels a.k.a the comments thingy or my e-mail ~ zackzip [at] hotmail [dot] com.

Message from the Blog Owner
  • Zack@MySpace
  • Zack@LiveJournal
  • Zack@Friendster
  • tags

    Half Date ~ Approaching Jannah Half A Date At A Time.

    Snail Mail is Lurve!

    Useful Sites for Smart Moms

    Breastfeeding is L.O.V.E

    My Favourite Bloggers

    MILF!~ Man, I Love Films!

    Read And Be Well Read

    Thursday Thirteen - Every Thursdays, Duh!

    My 15 Mins of Fame

    Geek & Proud of It!

    Zack's Geek Code : -----BEGIN GEEK CODE BLOCK----- Version: 3.1 GO d-- s+:+ a C++ P! L- E-- W++ N o-- K---- w+ O--- M-- V-- PS PE- Y-- PGP-- t+ 5- X+ R* tv+ b+++ DI++ D- G e++ h---- r+++ x+++ ------END GEEK CODE BLOCK------ UnGeek Me Here Yo
    Bloggers' Rights at EFF
    All Malaysian Bloggers Project
    reader/(s) online
    hits since 190805 You Love Me. You Do!
    ARCHIVES
    March 2005 / April 2005 / May 2005 / June 2005 / July 2005 / August 2005 / September 2005 / October 2005 / November 2005 / December 2005 / January 2006 / February 2006 / March 2006 / April 2006 / May 2006 / June 2006 / July 2006 / August 2006 / September 2006 / October 2006 / November 2006 / December 2006 / January 2007 / February 2007 / March 2007 / April 2007 / May 2007 / June 2007 / July 2007 / August 2007 / September 2007 / October 2007 / December 2007 / February 2008 / March 2008 / April 2008 / May 2008 / June 2008 / July 2008 / August 2008 / September 2008 / October 2008 / November 2008 / January 2009 / February 2009 / June 2009 / July 2009 /


    Tima Kasih Abang Blogger

    Add to Technorati Favorites