:-) / >8-[ + 3:-D + ~:o
Thursday, December 01, 2005
  Filem Yg Membuat Kau Seperti Mahu Minum Nescafe
Night Watch (2004)

Image hosted by Photobucket.com

Memang celaka. DVD lanun yg baru aku beli dua hari lepas bagaikan terkena sumpahan sang perawan Byzantium. Secara tiba-tiba subtitle-nya hilang. Betul2 selepas Olga si burung hantu bertukar menjadi manusia. Aku yg tengah asyik melayan filem tu secara tetiba seperti hilang arah tujuan. Kepalanya dah ada, badan baru nak bentuk dan tiba part kaki…semuanya hilang. Arrggghh ! Tension gila! Dah le citer fiction, bahasa dan tulisan Rusia, jalan citernya agak komplikated, aduh.. susah jugak aku nak fahamkan endingnya. Tapi takpe, hari ni aku refer balik di tempat2 biasa, dan nanti maybe aku nak tonton sekali lagi.


In a nutshell : Among normal humans live the "Others" possessing various supernatural powers. They are divided up into the forces of light and the forces of the dark, who signed a truce several centuries ago to end a devastating battle. Ever since, the forces of light govern the day while the night belongs to their dark opponents. In modern day Moscow the dark Others actually roam the night as vampires while a "Night Watch" of light forces, among them Anton, the movie's protagonist, try to control them and limit their outrage.
(Dari imdb.com)

Phew. Aku rasa this movie is the next best thing to come out from Russia after tAtU. Walaupun dikritik hebat di negara sendiri (ala, Puteri Gunung Ledang dan Sepet pun camtu jugak), filem ni patut ditonton oleh penggemar2 genre ini. A cross between Underworld (dua puak yg bertelagah), Blade (vampires, what else) and with a bit of Matrix (Anton is The One ?). Tak sabar nak tunggu sekuelnya- Day Watch.

I like ! : Shape-shifters. Woah. Entah mengapa aku mmg sukakan benda ni sejak kecik lagi, lebih2 lagi werewolves. Ingat Manimal ? Siri tv 80-an (short-lived) lakonan Simon McCorkindale ? Otai gila, tapi itu yg selalu aku tunggu2 suatu ketika dulu. Also Sirius Black & Remus Lupin from the HP franchise. Dalam filem ni, kita ada Tiger dan Olga, yg mana aku bagi two-thumbs up utk transformasi mereka. Cool. Dan scene skru tercabut dr kapalterbang dan jatuh ke dalam lubang yg menghala ke rumah sang perawan. Excellent. Aku juga suka setting-nya yg dark dan burung2 yg menakutkan.

Gila irritating : Product placement. Aku dapat tau filem ni ditaja oleh Nescafe division of Russia, so expect the brand to pop up here and there. And the score, yeah, walaupun bertema rock, tapi aku rasa the music masa Anton lawan vampire bernama Andrey tu agak cheesy. Namun, lagu2 yg lain mmg best ! (walaupun aku tak faham, but hey, music knows no boundary, right ?).

Apa pun, aku bagi ***3/4 / *****.

Review lain dari Edd dan Fadz.

Labels:

 
Comments:
..great job. luv the duasen.

..but, I saw it first.

..haha.
 
tak tgk lagi, tapi dark + gothic + shapeshifter kinda reminds me of Dark City (1998)

anyway, recommending you 2 movies aku baru tgk (summer break here, so aku rajin sikit tgk movie):

dark + claustrophobic + gore = the descent (2005)

"dark" in title + psycho-thriller + memotong jari kelingking sendiri menggunakan plier = the dark hours (2005)

azraai
 
hummmph.

aku suka citer macam2 nie.

tapi ada adegan yang menyentak jantung tak?.

kalau ada,kena tgk dgn bantal di tutup tahap nampak mata ajelah.

hehehe
 
oh yes!!! the descent!!!!!!! shit!!
 
zack,

cisss dah kuar ke citer night watch tu? kita punyalah tunggu tak de pun..agent DVD lanun kiter pun tak info kita..ish tak leh jadi...bila keluar ah??? nak gi survey balik kedai dia ni..

azrai,

the dark hours, lanun nya DVD dah ade ke kat KL nih?
 
Kak Swan, Azraai tu my brother kat Queensland. Citer Dark Hours dah ada dah kat Sg Wang. Tapi kena pandai cari la, sbb tak semua lanun ada jual filem2 camtu.
 
Post a Comment



<< Home
RM0.02 on films, fandoms, breastfeeding and motherhood. Stealing, hotlinking or plagiarizing is so not cool, yo.

My Photo
Name:
Location: Kuala Lumpur, Malaysia

I'm a number cruncher, married and a mother to 2 handsome young boys ~ Ikmal & Nabil. Also a self-confessed movie freak, a walking dictionary of useless facts and I just love swapping postcards. I love loud music, black t-shirts, good books and hot caramel macchiato. I hate hypocrisy, the colour pink, rude people, busy-bodies and those with 'holier than thou' attitude. :) I blog 'coz I hate talking. In real life, I'm this quiet person, often immersed in my own virtual world of obsessions, work and whatnot. Comments, suggestions, brickbats (even virtual cupcakes!) are loved, as long as you use the proper channels a.k.a the comments thingy or my e-mail ~ zackzip [at] hotmail [dot] com.

Message from the Blog Owner
  • Zack@MySpace
  • Zack@LiveJournal
  • Zack@Friendster
  • tags

    Half Date ~ Approaching Jannah Half A Date At A Time.

    Snail Mail is Lurve!

    Useful Sites for Smart Moms

    Breastfeeding is L.O.V.E

    My Favourite Bloggers

    MILF!~ Man, I Love Films!

    Read And Be Well Read

    Thursday Thirteen - Every Thursdays, Duh!

    My 15 Mins of Fame

    Geek & Proud of It!

    Zack's Geek Code : -----BEGIN GEEK CODE BLOCK----- Version: 3.1 GO d-- s+:+ a C++ P! L- E-- W++ N o-- K---- w+ O--- M-- V-- PS PE- Y-- PGP-- t+ 5- X+ R* tv+ b+++ DI++ D- G e++ h---- r+++ x+++ ------END GEEK CODE BLOCK------ UnGeek Me Here Yo
    Bloggers' Rights at EFF
    All Malaysian Bloggers Project
    reader/(s) online
    hits since 190805 You Love Me. You Do!
    ARCHIVES
    March 2005 / April 2005 / May 2005 / June 2005 / July 2005 / August 2005 / September 2005 / October 2005 / November 2005 / December 2005 / January 2006 / February 2006 / March 2006 / April 2006 / May 2006 / June 2006 / July 2006 / August 2006 / September 2006 / October 2006 / November 2006 / December 2006 / January 2007 / February 2007 / March 2007 / April 2007 / May 2007 / June 2007 / July 2007 / August 2007 / September 2007 / October 2007 / December 2007 / February 2008 / March 2008 / April 2008 / May 2008 / June 2008 / July 2008 / August 2008 / September 2008 / October 2008 / November 2008 / January 2009 / February 2009 / June 2009 / July 2009 /


    Tima Kasih Abang Blogger

    Add to Technorati Favorites