:-) / >8-[ + 3:-D + ~:o
Thursday, December 22, 2005
  Filem-filem Bawah Tanah
The Descent (2005)

“Perkara yg paling buruk yg boleh terjadi telah pun terjadi pada kau. Apa lagi yg lebih teruk?”
Juno kepada Sarah (suami dan anak Sarah mati di depan matanya dalam satu kemalangan ngeri)

Image hosted by Photobucket.com

Sarah dlm homage kpd Carrie

Kalaulah ada satu filem horror yg kau tonton tahun ni, make it The Descent. Pergh. Mmg membuat aku berdebar dari awal hingga ke akhir filem. Seperti Wrong Turn, ini merupakan antara filem2 yg boleh membuat jantung aku laju gila, walaupun telah ditonton berulang kali. Filem ni arahan Neil Marshall, the same guy that gave us Dog Soldiers, sebuah filem horror underrated. (Aisey, VCD aku ni dah jadi hak milik kekal ayah aku pulak, kalo tak boleh tgk semula...)


In a nutshell : A group of female friends encounter bloodthirsty creatures when they get trapped in a mountain cave due to rockfall. Worst of all they their friendships turns sour and they discover their real fear is from each other... (Thanks, imdb!)

Moral of the story (for ladies) :

1. Always. ALWAYS throw away bad gifts from ex-bfs. Don’t ever keep it, let alone bring it along on your cave expedition. It will get u killed.

2. Take up safer and sensible hobbies, like cooking, sewing or reading. Caves = Bad, Home = Good (ah well, not really, but it’s a lot safer).

3. * Spoiler * Don’t have affairs with ur girlfriends’ husband. No way. It will get u killed also.

Phew, aku pernah dgr, yg musuh ketat seorg wanita ialah, bukan lelaki, tapi seorg wanita lain. Filem ni dah buktikannya. Dgn laluan2 yg sempit dan klaustrofobik, suasana gelap dan sunyi, di tambah dgn makhluk2 ganas, filem ni menjadi salah satu filem horror faveret aku buat tahun nih.

Aku bagi ****1/2 / *****.


Kontroll (2003)

Image hosted by Photobucket.com

Bulscu's Band of Brothers

Mukadimah : Sistem keretapi bawah tanah Metro di Budapest, Hungary lebih kurang mcm PUTRA LRT kita. Cuma, di sana, mrk takde palang besi yg mana kau boleh masukkan pass-card atau sentuh touch n go. Instead, para pegawai pengawal akan memeriksa tiket para penumpang, sama ada di platform atau di dalam tren. Mrk ni, berpakaian biasa dan cuma dikenali dgn arm-band Kontroll di lengan. Filem ni berkisar ttg kehidupan harian mereka di stesen Metro tersebut.

In a nutshell : Filem arahan Nimrod Antal ni (aku tatau apa perasaan En Antal diberi nama Nimrod oleh parentsnya), mengisahkan ttg kehidupan bawah tanah di system subway Budapest. Berkisar ttg hero kita bernama Bulscu bersama 4 lagi kengkawan pemeriksa tiketnya yg setiap sorg dgn karekter tersendiri, seorg gadis dalam sut beruang dan seorang killer yg sering menolak mangsanya ke arah tren yg bergerak laju…

Ahem, babak dejavu : Sesi kaunseling, yg mengingatkan aku kpd sesi soal-siasat dgn polis di akhir filem Yamakasi, juga dalam Inside I’m Dancing, semasa Rory & Michael menemuramah calon2 utk menjadi penjaga mereka. Juga kehadiran seekor burung hantu di dlm subway tersebut (Night Watch?), seakan memberitahu Bulscu agar keluar ke dunia atas.

Aisey : What’s with the bear suit?

Apa pun, aku bagi ***3/4 / *****

Website-nya -
http://www.kontrollfilm.hu/

Reviu lain dr vovin.

Labels:

 
Comments:
Weh, ada anta msg pasal Sofie, accident kan? what's is all about? Konfemkan? Tak tahu ni...
 
En Vovin, kau tulis dlm reviu kau tu, bapa kpd Sofie (awek teddy bear tu), tlh mengakibatkan kemalangan yg mengorbankan banyak nyawa. Tapi masa Sofie dating ngan Bulscu sambil minum kopi dr vending machine, dia ada mention yg takde sape pun terkorban. Tu yg aku tak paham skit. Or maybe aku kena tgk sekali lagi kot.
 
Dah jawab kat blog aku. Hehe...terkonpius jap tadi...
 
zackk

lama tak hantar comment kat zack nya blog but this time mesti nak tulis pasal your review on the Descent tu la....kita dah beli dah DVD tapi belum tengok lagi pasal ingat mesti citer horror bodoh nya..but thanks to you i will see it before next year!

Last filem tengok is The Cave, hmmm not that scary la..boring pun ada gak..anticipating fims, Narnia and Harry Potter...

Zack ingat lagi tak New james Bond si Craig tu, sian dia la tak de sape pun female actress nak berlakon ngan dia...hehehehe jolie, johansson and Theron sumer said NO...sian sian..

Swan
 
ramai peminat seram dah kata suruh tgk The descent...tapi aku tak nak beli dvd/vcd dari bebudak samseng kalau kualiti wayang...zack..kualiti wayang ke tak???
fadz-
 
Gambar clear la Fadz, tapi make sure ko beli DVD 9 la. Aku beli DVD 5 hari tuh rosak skit, and gambar gelap gila. Rosak tang ending pulak tu. Tapi bila aku dah tukar ngan ah long tu, pergh, mmg scary. Seram n klaustrofobik, man.
 
Post a Comment



<< Home
RM0.02 on films, fandoms, breastfeeding and motherhood. Stealing, hotlinking or plagiarizing is so not cool, yo.

My Photo
Name:
Location: Kuala Lumpur, Malaysia

I'm a number cruncher, married and a mother to 2 handsome young boys ~ Ikmal & Nabil. Also a self-confessed movie freak, a walking dictionary of useless facts and I just love swapping postcards. I love loud music, black t-shirts, good books and hot caramel macchiato. I hate hypocrisy, the colour pink, rude people, busy-bodies and those with 'holier than thou' attitude. :) I blog 'coz I hate talking. In real life, I'm this quiet person, often immersed in my own virtual world of obsessions, work and whatnot. Comments, suggestions, brickbats (even virtual cupcakes!) are loved, as long as you use the proper channels a.k.a the comments thingy or my e-mail ~ zackzip [at] hotmail [dot] com.

Message from the Blog Owner
  • Zack@MySpace
  • Zack@LiveJournal
  • Zack@Friendster
  • tags

    Half Date ~ Approaching Jannah Half A Date At A Time.

    Snail Mail is Lurve!

    Useful Sites for Smart Moms

    Breastfeeding is L.O.V.E

    My Favourite Bloggers

    MILF!~ Man, I Love Films!

    Read And Be Well Read

    Thursday Thirteen - Every Thursdays, Duh!

    My 15 Mins of Fame

    Geek & Proud of It!

    Zack's Geek Code : -----BEGIN GEEK CODE BLOCK----- Version: 3.1 GO d-- s+:+ a C++ P! L- E-- W++ N o-- K---- w+ O--- M-- V-- PS PE- Y-- PGP-- t+ 5- X+ R* tv+ b+++ DI++ D- G e++ h---- r+++ x+++ ------END GEEK CODE BLOCK------ UnGeek Me Here Yo
    Bloggers' Rights at EFF
    All Malaysian Bloggers Project
    reader/(s) online
    hits since 190805 You Love Me. You Do!
    ARCHIVES
    March 2005 / April 2005 / May 2005 / June 2005 / July 2005 / August 2005 / September 2005 / October 2005 / November 2005 / December 2005 / January 2006 / February 2006 / March 2006 / April 2006 / May 2006 / June 2006 / July 2006 / August 2006 / September 2006 / October 2006 / November 2006 / December 2006 / January 2007 / February 2007 / March 2007 / April 2007 / May 2007 / June 2007 / July 2007 / August 2007 / September 2007 / October 2007 / December 2007 / February 2008 / March 2008 / April 2008 / May 2008 / June 2008 / July 2008 / August 2008 / September 2008 / October 2008 / November 2008 / January 2009 / February 2009 / June 2009 / July 2009 /


    Tima Kasih Abang Blogger

    Add to Technorati Favorites