:-) / >8-[ + 3:-D + ~:o
Thursday, September 01, 2005
  Sepetang Bersama Fandy dan Garin Nugroho
Got these two VCD’s masa balik Muar last weekend. Damn, tak cukup duit nak beli Ca-Bau-Kan !

Kiamat Sudah Dekat (2003)

Image hosted by Photobucket.com

In a nutshell : Fandy merupakan seorang rocker (sang drummer utk kumpulan rock-nya) yang dibesarkan di US. Pada satu hari, secara kebetulan, kasut beliau telah dicuri oleh seorang budak bernama Saprol, lantas menemukannya dgn Sarah, anak gadis Haji Romli yg bertudung. Bertekad utk memenangi hati Sarah, Fandy sanggup memenuhi syarat2 yg diberi oleh Hj Romli, iaitu berkhatan, belajar solat, mengaji dan the final test….ilmu Ikhlas. Pada masa yg sama, Hj Romli juga ingin mempercepatkan pernikahan Sarah dengan jejaka pilihannya iaitu Farid, mahasiswa yg belajar di Mesir. Dgn bantuan Saprol, berjayakah Fandy ?

Mama’s dua sen : Hmm.. susah jugak aku nak bagi pendapat kpd filem religious komedi ni. Kind of oxy-moronic, kerana filem2 keagamaan yg biasa aku tonton adalah dalam genre yg serius. N’way, filem ni ditayangkan pada masa yg sama dgn Ungu Violet, dan dengar2, tak mendapat sambutan yg meenggalakkan. Filem arahan Deddy Mizwar ni (DM juga memegang watak sebagai Hj Romli) dibintangi oleh nama2 yg aku tak brapa kenal – Andre Stinky (?), Ayu Pratiwi, antaranya. And yeah, Dewi Yull. Soundtrack-nya ? No signs of Melly Goeslaw here, just some rockin’ tunes from Fandy’s band – Donkoll (aku lupa siapa penyanyinya).

Fave scene : Babak Fandy ‘berdoa’ di tepi laut, yg mana scene tersebut di juktaposisi dgn scene Sarah sedang berdoa selepas solat..peh.. aku pun nak meleleh…Banyak jugak scene ‘mencuit hati’ iaitu semasa Hj Romli bertanyakan Fandy sama ada sudah berkhatan atau belum….

Mama’s rating : *** / ****. Suwer…Kiamat sudah dekat, men…

Daun Di Atas Bantal (1998)

Image hosted by Photobucket.com

In a nutshell : Award-winning film by Garin Nugroho, menceritakan ttg kehidupan anak2 jalanan di Indonesia, Kancil, Heru dan Sugeng. Juga kehadiran Asih, si penjual batik (Christine Hakim) yg berperanan sebagai ‘ibu’ kepada anak2 ini.

Mama’s dua sen : My first attempt to watch a Garin Nugroho film. Well, agak sukar ditelan. At first, aku ingat nak tonton ngan Ikmal (he’s wide awake masa tu), tapi opening scene-nya membuatkan aku menutup kembali VCD player. Too brutal. Too sad. Too real. Even budak Eric Fuzi dalam filem Neon pun kalah. I mean, they are REAL street kids, with baju compang camping, terlibat dalam aktiviti2 kurang sihat (hidu gam, self-piercing, skodeng, you get the picture)…Kinda reminds me of the runts kids in City of God.

Sedih. Walaupun anak itu rezeki dr Allah, namun my personal opinion is that certain people mmg tak patut ada anak. Yg hidup merempat. Hidup melarat, dan akhirnya menjadi kurap kepada masyarakat. Ada atau tiadanya mereka, tak siapa ambil peduli. Ah, reality mmg memeritkan…

Leceh, ‘coz VCD ni takde subtitles, so it’s kinda hard to hear (and understand) what they’re saying. Ada beberapa scene juga yg aku tak faham (scene budak dok dalam lubang? Why are they killed ? For insurance money?)

Apa pun, aku bagi filem ni **** / *****. Beautiful portrayal of the ugly side of life. The side yg kita biasanya tak tau, dan tak nak ambik tau…

Labels:

 
Comments:
Zack, I will definitely like filem atas bantal tu. Baca cara komenan ko pun, saya dah teruja mencanak-canak nak tengok. Saya suka filem-filem gini. Yang ala-ala brutal dan real (I mean brutal dari segi paparan realiti.. that's what you meant kan?. Ni tengok filem kat pawagam ke atau VCD ni?
 
zack : aku blom nonton filem tersebut namun ketahuilah bahawa tragedi anak jalanan itu sememangnya realitas kehidupan melarat di kotaraya jakarta yang berpenghuni 10 juta maknusia. Kalau bisa main ke Jakarta, lihat-lihatlah dibawah jembatannya, dipersimpangan jalan besarnya.. ko akan lihat semua itu... realitas...
 
daun di atas bantal memang hebat, tapi lebih menggentarkan adalah Salaam Bombay!, filem Mira Nair yg sangat kontreversi itu, malah ada banyak persamaannya dengan daun di atas bantal, walaupun kedua-duanya tidak mungkin setuju diperbandingkan sebegini.
 
dua2 nampak interesting, do they still have the VCDs on sale?
 
Hmm, kebetulan pula sorang member aku baru beli kiamat sudah dekat malam tadi.
 
DDAB bukan jakarta, tapi jogyakarta..
 
Yogyakarta tu bukan sub-urban kepada Jakarta ka?

BTW, Vovin.. apa nak jadi dengan budak-budak Rusia ko kat USO? Asyik upset je semua.. :)

Fadz, Salaam Bombay tu filem Hindi ka apa? Kalau Hindi, ooopss!
 
Rem : Aku nonton di VCD. DDAB tu citer lama la (late 90’s). btw, kalo kau baca Fadz review filem ni, peh, mesti dua kali mencanaknya nak tonton filem ni…

En Ayah : Yeah, sedih, tapi bener, pak. Kita (dan anak2 kita) patut bersyukur kerana tidak dilahirkan dlm keadaan itu…

Fadz : Aku belum tgk Salaam Bombay. Monsoon Wedding dah ada, tapi masih belum berkesempatan nonton lagi. Oh yeah, Rem, jgn la alergik ngan filem Hindi. Mcm filem Melayu jugak, filem2 Hindi ada jugak yg kuar dr kepompong filem Hindi tipikal (joget2, tukar2 baju, boy loves girl story). Dan tak keterlaluan kalau aku kata, Mira Nair ni, mcm Kak Yasmin Ahmad kita. Berani membuat perubahan, walaupun banyak mendapat tentangan dan kritikan.

Crimsonskye : Welcome! Both movies are available on VCD in any good video stores.

Vovin : Kalo dah tgk, boleh share kau punya dua sen !

Spiral : Aisey. Lain ke? Sori la, geografi aku fail la…
 
Rem:
Aku baru pindah, umah baru aku takde astro, so agak ketinggalan dalam update US Open nih.

So far setahu aku still ada 4 russian chick yang masih hidup. Tapi maria lawan Nadia pasni kan.

So not bad la kirenyee. Hehehe.

Mama Ikmal:
Pasal share 2 sen tuh, lambat lagi la kot. Tengah layan Bukak Api. Hehe. Baru nak tengok la.
 
Bukak Api ???!!!!

Mana kau dapat CD?
 
Mas rem... Jogyakarta <>600km radius dari jakarta.. mana bisa dikategorikan suburb jakarta dong.. ;)
 
tergerak nak komen kat sini sbb kedua-dua filem aku udah nonton...

kiamat sudah dekat mmg kelakar, tapi pendekatannya aku labelkan sbg mulia. niat yg mulia. utk menyedarkan anak-anak muda yg hanyut dlm rock n roll tapi lupa pd batas2 yg ditetapkan agama. (aku tak ckp sumer, aku pun rock per... he he...) aku suka nak bagi MIL aku tgk citer ni, siap bwk balik vcd nak suruh dia tgk, tp sampai skrg dia tak sentuh pun... isk...

daun di atas bantal sememangnya realiti yg tak suka kita lihat. siapa suka tgk sesuatu yg perit, kita slalu mengharapkan disogok dgn keindahan sepanjang masa tanpa kita sedar sesuatu yg perit itulah membuatkan kita masih terus kuat hingga ke hari ini... bebudak jalanan itu, sememangnya budak jalanan dan bukannya pelakon... (sumber dari indon yg inform)

btw, good review zack! thumbs up!
 
film kiamat sudh dekat dilihat dari ide sebenary sudh cukp menarik, tetapi dari penyajiannya, jujr menurut saya sngat memkaksa dan tidak natural. dilihat dari akting para aktornya yang masih mentah dan tidak total serta tdak profesionl.

utk daun diatas bntal, agk berat bagi orang awam, tapi bgi saya pribadi..canggih!! di eropa disiarkan jm 10 malem kr ada adegan porno, sementara di indo jamnya 10 mlem jg, tpi kr pangsa pasarnya yg sedikit dan hanya segelintir iklan yang menyokongnya...memang, di indo ratinglah yang memegang peranan.
 
Post a Comment



<< Home
RM0.02 on films, fandoms, breastfeeding and motherhood. Stealing, hotlinking or plagiarizing is so not cool, yo.

My Photo
Name:
Location: Kuala Lumpur, Malaysia

I'm a number cruncher, married and a mother to 2 handsome young boys ~ Ikmal & Nabil. Also a self-confessed movie freak, a walking dictionary of useless facts and I just love swapping postcards. I love loud music, black t-shirts, good books and hot caramel macchiato. I hate hypocrisy, the colour pink, rude people, busy-bodies and those with 'holier than thou' attitude. :) I blog 'coz I hate talking. In real life, I'm this quiet person, often immersed in my own virtual world of obsessions, work and whatnot. Comments, suggestions, brickbats (even virtual cupcakes!) are loved, as long as you use the proper channels a.k.a the comments thingy or my e-mail ~ zackzip [at] hotmail [dot] com.

Message from the Blog Owner
  • Zack@MySpace
  • Zack@LiveJournal
  • Zack@Friendster
  • tags

    Half Date ~ Approaching Jannah Half A Date At A Time.

    Snail Mail is Lurve!

    Useful Sites for Smart Moms

    Breastfeeding is L.O.V.E

    My Favourite Bloggers

    MILF!~ Man, I Love Films!

    Read And Be Well Read

    Thursday Thirteen - Every Thursdays, Duh!

    My 15 Mins of Fame

    Geek & Proud of It!

    Zack's Geek Code : -----BEGIN GEEK CODE BLOCK----- Version: 3.1 GO d-- s+:+ a C++ P! L- E-- W++ N o-- K---- w+ O--- M-- V-- PS PE- Y-- PGP-- t+ 5- X+ R* tv+ b+++ DI++ D- G e++ h---- r+++ x+++ ------END GEEK CODE BLOCK------ UnGeek Me Here Yo
    Bloggers' Rights at EFF
    All Malaysian Bloggers Project
    reader/(s) online
    hits since 190805 You Love Me. You Do!
    ARCHIVES
    March 2005 / April 2005 / May 2005 / June 2005 / July 2005 / August 2005 / September 2005 / October 2005 / November 2005 / December 2005 / January 2006 / February 2006 / March 2006 / April 2006 / May 2006 / June 2006 / July 2006 / August 2006 / September 2006 / October 2006 / November 2006 / December 2006 / January 2007 / February 2007 / March 2007 / April 2007 / May 2007 / June 2007 / July 2007 / August 2007 / September 2007 / October 2007 / December 2007 / February 2008 / March 2008 / April 2008 / May 2008 / June 2008 / July 2008 / August 2008 / September 2008 / October 2008 / November 2008 / January 2009 / February 2009 / June 2009 / July 2009 /


    Tima Kasih Abang Blogger

    Add to Technorati Favorites