:-) / >8-[ + 3:-D + ~:o
Friday, June 24, 2005
  "Anytime Is A Good Time For A Pie"
“Siapa mahukan jantan, aku mahukan lelaki”
“Eni, angkat kain hujan, jemuran dah turun…”
“Siapa yang malu ? Mereka dan keluarga mereka..”
“Cobaan…”

Sounds familiar? Mungkin korang juga sering menggunakan ayat2 power drp filem dalam perbualan harian korang. Ini juga salah satu drp favourite past-time aku.

Beberapa hari lepas, AFI (American Film Institute) telah meng’compile’kan 100 ayat power drp filem2 terbaik. For the full list, lawatlah ke sini :
http://www.afi.com/tvevents/100years/quotes.aspx

Dan ini pula 10 quotes kegemaran aku, mostly dr filem2 kegemaran aku, in no particular order (mcm David Letterman pulak…):-

“I cannot carry it for you, but I can carry you…”
LOTR : ROTK

“If you shoot me in a dream, you better wake up and apologise !”
Reservoir Dogs

“Victims, aren’t we all…?
The Crow

“Siapa mahukan jantan, aku mahukan lelaki…’
Bintang Malam (rasanya la)

“I see you’re drinking 1% milk. Is it because you think you’re fat? Well, you’re not. You can be drinking whole if you want to.”
Napoleon Dynamite

“Do or do not. There is no try.”
From one of the Star Wars movie, courtesy of Abah Ikmal.

“You don’t have to understand us. You just have to love us.”
Sepet – also full of memorable quotes.

“I'm gonna get f**kin' divorced. No marriage counselling, no trial separation, I'm gonna get f**kin' divorced.”
Pulp Fiction.
Man, this WHOLE movie is filled with memorable and cool quotes (not to mention 271 times the usage of the f-word, but hey, it’s Tarantino, my friend, not Yusuf Haslam). For more quotes on this movie, do visit this site here…
http://www.imdb.com/title/tt0110912/quotes . Tak taulah kenapa, tapi aku suka sgt2 ulang tonton filem ni…

“I'll tell you what he said. He asked me to forcibly insert the Life Line exercise card into my anus.”
Donnie Darko

“Jolok motorsikal ye bang?”
Seniman Bujang Lapok
Haha, filem2 Arwah Tan Sri P Ramlee.. dah nak berpuluh kali tonton pun masih kelakar…

Hmm, I can go on forever. Apa pulak korang punya favorit lines?

Labels:

 
Comments:
Aku mengalami masalah untuk mengingati quote dalam filem. Unless kalau orang tu sebut, aku boleh ingat balik.

Tapi one of the best quote (for me)datang dari Jerry Mcguire - You Complete me. Pehh! Jiwang siot.

Ada few quote lagi yang aku suke. Nantilah. Skang tak terfikir lagi.
 
banyak gak dialog dialog yang saya suka zack antaranya:-

"walaupun rupamu tidak kukenali, tetapi lubang hidungmu tetap menjadi pojaan hatiku"

citer seniman bujang lapuk maser tengah casting..

lagi satu
" hmm.. si manisah tu asal malam jer gedek gedek gedek asal malam jer gedek gedek gedek.."

citer si labu labi masa haji bakhil marah anak dia yang tengah menjahit malam2 buta..

kalau citer omputeh saya suka masa rene cakap kat kwn dia dlm Jerry Mcguire:-

" i love him, ilove him for the man he is and for the man he wants to be...

ishh..banyak ler lagi zack..tak tertulis dlm nie..heheh!
 
haha, korang ni mmg peminat Jerry MacGuire la. Walaupun aku tak tgk lagi citer tu, quote yg aku suka ialah - "You've had me at hello", yg mana telah diciplak oleh Peter LaFleur (Vince Vaughn) dlm Dodgeball sebagai "You've had me at blood and semen". Gila!

smiley, filem2 P Ramlee mmg banyak ayat2 best. Saya paling suka Do Re Mi - part Kisah Hidup Re.

"lain kali kalau nak berbini, belajar ngan aku dulu !"

"kipas lipas"

"tak kena bedak"

"ahli mesyuarat tingkap kena tarik telinga !"

"tapi, Ling, Che' Mong kucing. belum apa2 lagi dia dah cerakau.."

haha, mmg genius ! tgk berapa kali pun tak jemu...
 
...isk ..isk ko blum tengok jerry mcguire ...rasanya aku dah tengok lebih dari 5x kut...

.."show me the moneyyy..."

..."look... no hand ...no hand" dr. cter pretty women ...cter ni pun dah lebih 7x tengok...

err... citer apa yang ko tengok berXX??
 
Aisey, Pretty Woman pun aku blum tgk dalam erti kata sebenar i.e. fr start to finish. Actually, aku susah skit nak tgk filem2 romantik ni...

Citer yg aku suka ulang tgk, antaranya:

Trilogi LOTR
Pulp Fiction
Reservoir Dogs (esp scene kat restaurant, masa mula2 tu. Peh, aku suka sgt!)
Juga citer2 yg ikmal suka ulang tgk - Gone In 60 Seconds (car chase kat penghujung filem), katun2 Richard Scarry, Napoleon Dynamite, Ronin, Robots, Spongebob Squarepants, Winnie the Pooh, etc.
Filem2 P ramlee. Filem melayu baru - Aku No. 1 (heheh), lawaknya slapstick habis!
 
hahaha.

fav line aku?

I'LL BE BACK!.hahahaha.

anyway.p ramlee still the numero uno!.no one can't compete with him.

semalam tgk ali baba bujang lapuk.

"malam-malam tak boleh pinjam beras!,pinjam sukat boleh!."

"hi,"
"hi"

"aku reporter dah!"

"untuk mempertahankan diriiiiii".

"mari kita lihat sapa yang kenaaaaa".

"tunggu apa lagik,kasik pechah lah!".

damn!.

the list never end when it comes to p ramlee's movies mama!.
 
aku suka : you complete me...tp bukan dlm jerry mcguire, dalam movie terbaru j.Lo (?) laahh..tak ingat la pulak tajuk dia...tp scene sorang gay tu, ckp tht phrase sambil buat F sign.
 
Hai Yob, mmg filem2 P ramlee evergreen. dari kecik sampai la dah tua ni, aku masih enjoy.

Puteri, welcome!
Citer apa yek? Shall We Dance ke? Ala.. citer romantik lagi. hehe, geli le...
 
Post a Comment



<< Home
RM0.02 on films, fandoms, breastfeeding and motherhood. Stealing, hotlinking or plagiarizing is so not cool, yo.

My Photo
Name:
Location: Kuala Lumpur, Malaysia

I'm a number cruncher, married and a mother to 2 handsome young boys ~ Ikmal & Nabil. Also a self-confessed movie freak, a walking dictionary of useless facts and I just love swapping postcards. I love loud music, black t-shirts, good books and hot caramel macchiato. I hate hypocrisy, the colour pink, rude people, busy-bodies and those with 'holier than thou' attitude. :) I blog 'coz I hate talking. In real life, I'm this quiet person, often immersed in my own virtual world of obsessions, work and whatnot. Comments, suggestions, brickbats (even virtual cupcakes!) are loved, as long as you use the proper channels a.k.a the comments thingy or my e-mail ~ zackzip [at] hotmail [dot] com.

Message from the Blog Owner
  • Zack@MySpace
  • Zack@LiveJournal
  • Zack@Friendster
  • tags

    Half Date ~ Approaching Jannah Half A Date At A Time.

    Snail Mail is Lurve!

    Useful Sites for Smart Moms

    Breastfeeding is L.O.V.E

    My Favourite Bloggers

    MILF!~ Man, I Love Films!

    Read And Be Well Read

    Thursday Thirteen - Every Thursdays, Duh!

    My 15 Mins of Fame

    Geek & Proud of It!

    Zack's Geek Code : -----BEGIN GEEK CODE BLOCK----- Version: 3.1 GO d-- s+:+ a C++ P! L- E-- W++ N o-- K---- w+ O--- M-- V-- PS PE- Y-- PGP-- t+ 5- X+ R* tv+ b+++ DI++ D- G e++ h---- r+++ x+++ ------END GEEK CODE BLOCK------ UnGeek Me Here Yo
    Bloggers' Rights at EFF
    All Malaysian Bloggers Project
    reader/(s) online
    hits since 190805 You Love Me. You Do!
    ARCHIVES
    March 2005 / April 2005 / May 2005 / June 2005 / July 2005 / August 2005 / September 2005 / October 2005 / November 2005 / December 2005 / January 2006 / February 2006 / March 2006 / April 2006 / May 2006 / June 2006 / July 2006 / August 2006 / September 2006 / October 2006 / November 2006 / December 2006 / January 2007 / February 2007 / March 2007 / April 2007 / May 2007 / June 2007 / July 2007 / August 2007 / September 2007 / October 2007 / December 2007 / February 2008 / March 2008 / April 2008 / May 2008 / June 2008 / July 2008 / August 2008 / September 2008 / October 2008 / November 2008 / January 2009 / February 2009 / June 2009 / July 2009 /


    Tima Kasih Abang Blogger

    Add to Technorati Favorites